Kina zbog visokih temperatura potrošila rekordnu količinu električne energije

Datum:

Potrošnja električne energije u kineskim provincijama Shandong i Henan ove je sedmice dosegla rekordne nivoe, prvenstveno zbog korištenja klima uređaja dok su se toplinski valovi širili regijama sjeverno od rijeke Yangtze.

Opterećenje električnom energijom na Shandongovoj elektroenergetskoj mreži u utorak je doseglo 92,94 miliona kilovata, nadmašivši vrhunac od 90,22 milona kilovata iz 2020. godine, čime je postavljen rekord, objavila je državna televizija u srijedu.

Nekoliko gradova u Shandongu, u kojima su izdana upozorenja o visokim temperaturama, također je bilježilo historijski velika opterećenja.

Opterećenje u Henanu u ponedjeljak su dosegla vrhunac od 71,08 miliona kilovata, nadmašivši prethodnodnevni rekord od 65,34 miliona kilovata.

Premijer Li Keqiang, prilikom posjete termoenergetskoj kompaniji u pokrajini Hebei, rekao je da Kina mora povećati kapacitet proizvodnje uglja kako bi “odlučno spriječila nestanke struje”, navodi se u sažetku državnih medija objavljenom kasno u utorak.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi
Related

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...

Jako nevrijeme pogodilo Srbiju: Vjetar čupao stabla, prevrtali se kamioni

Jako nevrijeme jutros je pogodilo Srbiju prilikom čega su padala...