U BiH nedostaje radne snage, Turci zamjenjuju naše građevince koji su otišli trbuhom za kruhom

/

Kao što se najavljivalo i očekivalo, Bosna i Hercegovina se dovela u situaciju da joj nedostaje radne snage, a posebno u sektoru građevinarstva i zanata.

Desetine hiljada ljudi napustilo je našu zemlju u proteklih nekoliko godina u potrazi za boljim standardom života i većim mogućnostima koje pružaju Slovenija, Austrija, Njemačke i ostale zapadne zemlje, prekosi Klix.ba

To je, uzročno-posljednično, dovelo do situacije da danas nedostaje radnika u mnogim sektorima, a sigurno da je među najproblematičnijim situacijama u oblasti građevinarstva.

Tokom 2021. godine su se pojavile projekcije kako bi BiH uskoro mogla doći u situaciju da mora uvoziti radnike iz Turske, Bangladeša, Indije, Nepala i drugih zemalja.

Već danas to dokazuje situacija na gradilištima širom zemlje gdje su počeli stizati radnici iz Turske. Oni su već angažovani u tunelu Zenica, rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu, na izgradnji objekata na Trebeviću i brojnim drugim projektima.

Izvođači radovi su primorani angažovati strane firme koji su spremne doći u BiH i obaviti radove kao podizvođači. Ništa bolja situacije nije ni kod zanatlija, čemu svjedoče brojni oglasi za upošljavanje molera, bravara, tesara, keramičara itd. Veliki broj majstora je davno napustio BiH pa sada zarađuju platu u eurima.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Penzioneri u FBiH koji penziju podižu preko banke dobili dodatni rok za preuzimanje čekova

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) obavijestio...

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...