Zavidovići: Potpisan ugovor od izradi Elaborata o inžinjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama tla i izradi Glavnog projekta sanacije na lokaciji klizišta u ulici „Uljićki put“

/

Potpisan je ugovor o izradi Elaborata o inžinjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama tla i izradi Glavnog projekta sanacije na lokaciji klizišta u ulici „Uljićki put“.

Ugovor je potpisan sa Privrednim društvom „Construct projekt“ d.o.o. Zavidovići, koje je nakon provedenog postupka javne nabavke odabrano kao najpovoljniji ponuđač. Vrijednost potpisanog ugovora je 6.420,96 KM a sredstva su osigurana iz Budžeta Grada Zavidovići.

U okviru izrade Elaborata izvršit će se terenski radovi koji podrazumijevaju izvođenje dovoljnog broja bušotina (3-5), geomehanička laboratorijska ispitivanja, proračun dozvoljene nosivosti i slijeganja, opštu ocjenu stabilnosti terena i izraditi Glavni projekat sanacije klizišta.

Radi sagledavanja inženjersko-geoloških karakteristika tla na mikro lokaciji kao i njenoj široj okolini sa aspekta inženjersko-geološke stabilnosti i nosivosti tla potrebno je izvršiti pregled terena, pregled saobraćajnice i okolnih postojećih individualnih stambenih objekata, koji se nalaze u blizini. Osim navedenog, projektantske usluge obuhvaćaju i izvršenje geodetskih snimanja sa izradom geodetske situacije. Elaborat je potrebno izraditi zbog izazvanih kliznih pokreta i tendencije njihovog daljeg širenja. Pri ovim kliznim pokretima, urušena je saobraćajnica (donji i gornji stroj dionice puta u nizpadinskom dijelu). Klizni procesi su zahvatili put i kosine na dužini cca 50 m1, a širine cca 30 m1. Klizni pokreti imaju tendenciju daljeg širenja i zatrpavanja saobraćajnice. Istovremeno, Elaborat je potreban da bi se utvrdile i okolnosti nastanka samog klizišta, te preduzele odgovarajuće mjere prema onima koji su uzrokovali predmetno djelo.

Nakon izrade Elaborata o inžinjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama tla i izrade Glavnog projekta sanacije na lokaciji klizišta u ulici „Uljićki put“ pristupit će se izvođenju radova na uređenju klizišta i oštećenog dijela saobraćajnice. Gradonačelnik Hašim Mujanović poziva mještane ulice „Uljićki put“ na strpljenje do konačnog rješavanja ovog problema.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Promjene na čelu stranka: Edin Mahmutović umjesto Fahira Sole predsjednik OO NES (ASDA) TEŠANJ

Dosadašnji dugogodišnji predsjednik OO NES (ASDA) Tešanj Fahir Solo...

Poznati nosioci lista političkih stranaka za lokalne izbore u Tešnju

Kako se približavaju rokovi za predaju lista tako i...

Tešanj: U Aleji pisaca u Bobarama održan 3. Međunarodni pjesnički maraton

Plaketu Zlatni stih dobila je književnica Emina Selimović, Srebreni...

Tešanj: Tokom vikenda rođeno pet beba

Kako stoji u izvještaju Službe civilne zaštite, na porođajnom...