Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv bivšeg inspektora FUP-a koji je optužen da je “montirao proces” Senaidu Begiću!

/

Gradska organizacija SDP BiH Zenica poslala je saopćenje medijima u kojem stoji da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv bivšeg inspektora FUP-a koji je optužen da je “montirao proces” Senaidu Begiću.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Tužilaštvo  BiH je formiralo predmet koji se vodi pod tužiteljskim brojem T20 0 KTK 0022161 22. , nakon što je 15.aprila 2022.g. Agenciji za istrage i zaštitu-SIPA-i, Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu BiH podnesen „Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu“ protiv  Kovač Edina, bivšeg inspektora FUP-a- Detašman Zenica.

( Dokaz u prilogu : Akt Tužilaštva BiH br. A-T-225/22 od 09.06.2022.g. )

Edin Kovač, bivši inspektor FUP-a, a danas zaposlenik JP Elektrodistribucija Zenica je krivičnom prijavom od 15.04.2022.g., uz veliki  broj dokaza i izjave nekoliko svjedoka, optužen da je obavljajući službenu dužnost istražitelja  MUP-a FBiH, Detašman Zenica, u periodu od marta 2016.do oktobra 2017.g. „montirao predmet“ protiv Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, te na taj način počinio krivično djelo „ Zloupotreba službenog položaja, ili ovlaštenja iz člana 383 st. 1 Krivičnog zakona F BiH.Izvještaj protiv Begića koji je službeno vodio i potpisao inspektor Kovač je doveo sudskih procesa u kojima je Begić kasnije pravomoćno osuđen.

Između ostalih dokaza, u službenom aktu FUP-a br.09-04-4-2601/21 od 26.11.2021. godine stoji informacija da je Jedinica za profesionalne standarde zaprimila ukupno pet predstavki u kojima se direktno ili indirektno  pominje bivši policijski službenik FUP-a Edin Kovač.

Jedna od predstavki iz 2017. godine se odnosila na navode lica datih prilikom saslušanja svjedoka Begić Senaida, da je Edin Kovač u bliskim odnosima sa osobom koja je protiv Begića podnijela krivičnu prijavu, odnosno sa Hamzić Dževadom. Takođe, iz istog akta FUP-a, informiše se da je tokom 2019.godine zaprimljena predstavka protiv drugog policijskog službenika FUP-a, u kojoj se indirektno navodilo da je prelazak Edina Kovača u JP Elektroprivredu BiH protuusluga za nezakonita postupanja istog dok je bio istražitelj u predmetima u kojima su se dokazivala krivična djela uposlenika navedene firme.Upravo proces protiv Begića koji je službeno vodio Kovač dovodi se u vezu sa njegovim ekspresnim zapošljavanjem u Elektrodistribuciju Zenica 06.11.2017.g.odnosno samo nekoliko dana nakon što je potpisao službeni izvještaj protiv Senaida Begića i isti poslao Tužilaštvu ZDK .

I pored pet zvaničnih prijava i predstavki protiv Kovača, nikad nije pokrenut niti jedan krivični postupak, pod zvaničnim izgovorom iz FUP-a da je Edin Kovač bivši inspektor i da mu je  dana 05.11.2017 godine prestao radni odnos u FUP-u!

GO SDP BiH Zenica očekuje kada je upitanju ovaj ali i svi drugi predmeti, profesionalan odnos svih pravosudnih institucija u interesu pravde i pravičnosti uz striktnu primjenu materijalnog i procesnog prava. SDP BiH će i dalje nastaviti informisati medije i građane o navedenom postupku.”

 

Prilozi :  – Akt Tužilaštva BiH br. T 20 O KTK 0022161 22 od 09.06.2022.g

Rješenje  F MUP br. 09-04-4-2601/21 od 26.11.2021.g.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...

Bosna i Hercegovina dobila je 98 novih graničnih policajaca

Danas je održana svečana ceremonija polaganja zakletve 11. klase...