Ekstremno visoke temperature: Projekcija prognoze za 2050. već se ostvaruje

/

Klimatska kriza dovodi do ekstremnih vremenskih uslova u cijelom svijetu, a temperature na sjevernim geografskim širinama posebno su osjetljive na te promjene.

Stoga su meteorolozi iz UK Met Officea, službene agencije za vremensku prognozu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ljeto 2020. godine istražili dugoročne klimatske modele kako bi saznali kakve će temperature prognozirati za otprilike tri desetljeća, piše CNN.

– Ovo nije stvarna vremenska prognoza već primjeri vjerojatne prognoze na temelju klimatskih projekcija – pisalo je na grafici Met Officea. Međutim, u ponedjeljak i utorak, ove pretpostavke postaju stvarnost, 28 godina ranije, piše CNN.

– Današnja prognoza za utorak šokantno je identična za velike dijelove zemlje – napisao je na Twitteru, dodajući u kasnijoj objavi kako ono što dolazi u utorak daje uvid u budućnost.

Za 30 godina ova će se prognoza činiti prilično uobičajenom. Predviđa se da će početkom sljedeće sedmice u Ujedinjenom Kraljevstvu temperature biti 10 do 15 stepeni više od uobičajenih.

Najviša temperatura bi se po prvi put mogla približiti 40 stepeni Celzijevih, što je meteorologe potaknulo da prvi put izdaju “crveno” upozorenje za vrućinu. Najveća temperatura ikada izmjerena bila je 38.7 stepeni Celzijevih 2019. godine.

Izvor: Avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...