Ekstremno visoke temperature: Projekcija prognoze za 2050. već se ostvaruje

Datum:

Klimatska kriza dovodi do ekstremnih vremenskih uslova u cijelom svijetu, a temperature na sjevernim geografskim širinama posebno su osjetljive na te promjene.

Stoga su meteorolozi iz UK Met Officea, službene agencije za vremensku prognozu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ljeto 2020. godine istražili dugoročne klimatske modele kako bi saznali kakve će temperature prognozirati za otprilike tri desetljeća, piše CNN.

– Ovo nije stvarna vremenska prognoza već primjeri vjerojatne prognoze na temelju klimatskih projekcija – pisalo je na grafici Met Officea. Međutim, u ponedjeljak i utorak, ove pretpostavke postaju stvarnost, 28 godina ranije, piše CNN.

– Današnja prognoza za utorak šokantno je identična za velike dijelove zemlje – napisao je na Twitteru, dodajući u kasnijoj objavi kako ono što dolazi u utorak daje uvid u budućnost.

Za 30 godina ova će se prognoza činiti prilično uobičajenom. Predviđa se da će početkom sljedeće sedmice u Ujedinjenom Kraljevstvu temperature biti 10 do 15 stepeni više od uobičajenih.

Najviša temperatura bi se po prvi put mogla približiti 40 stepeni Celzijevih, što je meteorologe potaknulo da prvi put izdaju “crveno” upozorenje za vrućinu. Najveća temperatura ikada izmjerena bila je 38.7 stepeni Celzijevih 2019. godine.

Izvor: Avaz.ba

Povezani postovi
Related

U Njemačkoj hitno traže radnike iz ove profesije: Više od 65.000 slobodnih radnih mjesta!

Njemačke banke suočavaju se s ogromnim izazovima. Najhitniji problem...

Zelenski: Rusija koristi elektranu za ucjenjivanje Ukrajine i cijelog svijeta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede sankcije...

Dječiji doplatak u Njemačkoj ponovo ‘raste’: Evo koliko novca se izdvaja za ove svrhe

Njemačkoj je najavljeno kako će porasti dječji doplatak kojeg...

Vučić odlučan: Dok sam živ neću u Hrvatsku na more, ali ne zamjeram Srbima koji odu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako mora dati...