Vlada ZDK odobrila isplatu novih 12,3 miliona KM: Za četiri godine izmireno 46 miliona KM izvršnih sudskih presuda po kolektivnom ugovoru

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva finansija, dala je saglasnost za nastavak realizacije rješenja o izvršenju na teret Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, odnosno nastavak isplate sudskih rješenja po osnovu kolektivnih ugovora koja datiraju iz 2007. godine.

Ministar finansija Josip Lovrić navodi da je za ovu namjenu u 2022. godini opredijeljeno 12,3 miliona KM te da je Ministarstvo finansija u petak, 15. jula uputilo dopis prema ASA banci da pristupi isplati rješenja, a u skladu s Akcionim planom na koji je saglasnost 2020. godine dao Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

-U mandatu ov Vlade, uključujući i posljednju odluku, isplatili smo ukupno 46 miliona KM po osnovu izvršnih sudskih presuda, a zbog kolektivnih ugovora koji su bili u to vrijeme na snazi, a nisu implementirani u 100-postotnom iznosu – rekao je ministar Lovrić.

Podsjeća da je Akcionim planom predviđeno da Vlada ZDK-a naredne 22 godine izmiri obaveze po osnovu izvršnih sudskih presuda, koje su u trenutku donošenja plana iznosile 300 miliona KM, od čega su glavnica i troškovi 150 miliona KM, a isto toliko su iznosile zatezne kamate.

Prve tužbe protiv Vlade ZDK, zaposleni koji primaju plaću iz budžeta – prosvjetari, policija te zaposleni u pravosuđu i javnoj upravi, podnijeli su 2004. godine.

Lovrić naglašava da je donošenje Akcionog plana jedan od najvećih uspjeha aktuelne Vlade ZDK-a, koja uspješno izmiruje preuzete obaveze, jer je na ovaj način kantonalni Budžet spašen od kolapsa.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...