Rustemović: Stručni kadrovi odlaze, ne mogu raditi za 600 eura

/

Ovih dana se ozbiljno polemiše i iskazuju saosjećanja oko plata državnih službenika i uposlenika na nivou BiH. Gluhonijemi i slijepi čovjek bi progovorio i progledao, kad se tiče nepravednih plata i svih drugih primanja, izjavio je Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– Namjerno se pravi zamjena teza, nema povećanja plata, vraćena osnovica, koja je oduzeta prije trinaest godina. Zašto i zbog čega, najbolje znaju one politike, koje ko bajagi danas pričaju o platama i nude samilost.

Što ne ispravi nepravdu?

Ne treba biti previše pametan, uđite u strukturu koeficijenata, pa ćete vidjeti u startu nepravdu između početnog koeficijenta i prvog rukovodnog mjesta u Pravilniku o platama. Nažalost predsjedavajući Vijeća ministara, u gostovanju na jednoj televiziji se iznenadio i prepoznao tu nepravdu, koja ga je zabrinula i duboko ganula u srce.

Imam samo pitanje, što ne pokuša tu nepravdu ispraviti, imali ste mandat i političku moć? Odgovorno tvrdim da su svojim manipulatorskim reakcijama i što ne reći veliki broj stručni i lojalni ljudi, ispratili ili bolje reći suptilno otjerali iz institucija BiH.

Kad govorim sa aspekta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nisu samo plate problem, naravno da su bitne, mi imamo mnogo drugih problema koji ovu instituciju godinama opterećuju. Popuna upražnjenih radnih mjesta stručnim ljudima, farmaceutima, analitičarima, interni premještaj i popuna upražnjenih mjesta šefova sektora ključne pozicije, godinama čeka.

Zašto, je li struka politika, je li se na ovakav način pomaže pacijentu, koji bi trebao imati kvalitetno iskontrolisan, siguran i efikasan lijek?

Pitanja koje godinama postavljam su u Vijeću ministara BiH, jedni druge optužuju prebacuju odgovornost sa jedni na druge, konkretno ništa i tako do izbora, pa u krug. Neko će morati u neko bolje možda poštenije vrijeme dati odgovor što ova Agencija mora da bude taoc loših politika, a ona je primarno osnovana zbog pacijenata koji mora da ima dostupnost lijeka na cijelom prostoru BiH – naveo je Rustemović.

Kontinuiran odlazak stručnih ljudi

Kako je za portal “Avaza” istakao, ljudi odlaze dok se bavimo istim stvarima, istim temama. Neće da rade u Bosni i Hercegovini za 600 eura, a i što bi kada im se u inozemstvu nude višestruko bolji uslovi.

– U kontinuitetu imamo odlazak stručnih ljudi. Ne mogu raditi za 600 eura, a istina je da u drugim evropskim institucijama stručnjaci dobijaju i do 6.000 eura – navodi Rustemović za portal “Avaza”.

Ističe kako je ovdje jagma.

– Svi se nama dive, ali nema pomaka. Muku mučimo. Ne možemo radna mjesta popuniti stručnim ljudima. Doći ćemo u situaciju da nećemo imati nikoga u institucijama, a bez institucija nemaš ništa – poručio je Rustemović za portal “Avaza“.

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....