Vozači voze auta sa zimskim gumama i ljeti

/

Skoro polovina vozača u RS na tropskim, julskim vrelinama vozi svoje četvorotočkaše na zimskim gumama, zbog čega takve gume postaju rizične za vožnju po snijegu.

“S obzirom na to da te gume na visokim temperaturama gube svoja svojstva, više se troše, više se habaju i mijenjaju zapravo svoju strukturu, kada vozač poslije ljetne sezone s njima ulazi u zimsku sezonu, ta guma više nije ista kao što je bila i samim tim nije toliko bezbjedna za učešće u saobraćaju”, kazao je Predrag Likohur, predstavnik Auto-moto saveza RS, koji sprovodi akciju koja ima za cilj da vozači provjere da li voze tehnički ispravno vozilo.

Nakon pregledanih oko 150 auta uočene su još neke neispravnosti, a najčešće su one na svjetlosno-signalnim uređajima, te na amortizerima.

Nedostatke na vozilima uočavaju i pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, kojima za oko zapnu i oštećenja na vjetrobranskim staklima, neispravnost brisača, ogledala.

Iako su to možda naizgled sitnice, mogu da stvore probleme.

“Naročito prilikom putovanja na dužim relacijama mogu da zakomplikuju vožnju i dovedu do većih problema”, kaže Goran Petrović, zamjenik komandira PS BS Doboj.

Iako ima samo tri godine vozačkog staža, Vanja Iličić iz Stanara na pitanje koliko često kontroliše svoj automobil odgovara:

“Svakodnevno. Obiđem  oko auta, provjerim točkove, tekućinu za vjetrobransko staklo, za motor, znači sve. Tehničku ispravnost provjeravam otprilike svakih šest mjeseci.”

Na pitanje da li je bilo nešto na šta ga je auto upozoravao, a nije obratio pažnju, pa mu se desio peh, odgovara:

“Ne, čim izbaci grešku, znam kome da se obratim i odmah se obraćam, da što prije riješim. Ne volim da na putu negdje stanem, pa da napravim sam sebi još veći problem.”

Jednim vozilom koje su saobraćajci uputili na tehnički pregled upravljao je Gojko Jović iz Doboja, koji je naveo da se radi o službenom automobilu, proizvedenom 2019, koji se redovno kontroliše.

Na pitanje koliko često svoj auto provjerava kaže:

“Obavezno dva puta godišnje, obično u vrijeme kada mijenjam gume, na primjer. Imam redovan servis na koji vozim auto.”

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....