Vozači voze auta sa zimskim gumama i ljeti

Datum:

Skoro polovina vozača u RS na tropskim, julskim vrelinama vozi svoje četvorotočkaše na zimskim gumama, zbog čega takve gume postaju rizične za vožnju po snijegu.

“S obzirom na to da te gume na visokim temperaturama gube svoja svojstva, više se troše, više se habaju i mijenjaju zapravo svoju strukturu, kada vozač poslije ljetne sezone s njima ulazi u zimsku sezonu, ta guma više nije ista kao što je bila i samim tim nije toliko bezbjedna za učešće u saobraćaju”, kazao je Predrag Likohur, predstavnik Auto-moto saveza RS, koji sprovodi akciju koja ima za cilj da vozači provjere da li voze tehnički ispravno vozilo.

Nakon pregledanih oko 150 auta uočene su još neke neispravnosti, a najčešće su one na svjetlosno-signalnim uređajima, te na amortizerima.

Nedostatke na vozilima uočavaju i pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, kojima za oko zapnu i oštećenja na vjetrobranskim staklima, neispravnost brisača, ogledala.

Iako su to možda naizgled sitnice, mogu da stvore probleme.

“Naročito prilikom putovanja na dužim relacijama mogu da zakomplikuju vožnju i dovedu do većih problema”, kaže Goran Petrović, zamjenik komandira PS BS Doboj.

Iako ima samo tri godine vozačkog staža, Vanja Iličić iz Stanara na pitanje koliko često kontroliše svoj automobil odgovara:

“Svakodnevno. Obiđem  oko auta, provjerim točkove, tekućinu za vjetrobransko staklo, za motor, znači sve. Tehničku ispravnost provjeravam otprilike svakih šest mjeseci.”

Na pitanje da li je bilo nešto na šta ga je auto upozoravao, a nije obratio pažnju, pa mu se desio peh, odgovara:

“Ne, čim izbaci grešku, znam kome da se obratim i odmah se obraćam, da što prije riješim. Ne volim da na putu negdje stanem, pa da napravim sam sebi još veći problem.”

Jednim vozilom koje su saobraćajci uputili na tehnički pregled upravljao je Gojko Jović iz Doboja, koji je naveo da se radi o službenom automobilu, proizvedenom 2019, koji se redovno kontroliše.

Na pitanje koliko često svoj auto provjerava kaže:

“Obavezno dva puta godišnje, obično u vrijeme kada mijenjam gume, na primjer. Imam redovan servis na koji vozim auto.”

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi
Related

Zašto nezaposlenih nema u mjerama pomoći Vlade FBiH?

Redakciji Faktora u više navrata su se obraćali nezaposleni...

Godina zatvora: Krivotvorio novčanice i na dogovoreno mjesto dolazio odjeven kao policajac

Optuženi Semir Trebinjac (1991) sporazumno je priznao krivicu, nakon...

Objavljen javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u...

Građanima FBiH od danas dostupni turistički vaučeri po 200 KM

Turistički vaučeri koje je Vlada Federacije BiH najavila prije...