Bh. poljoprivreda ‘na koljenima’: “Na ivici smo opstanka!”

/

Poljoprivrednici u Semberiji odustali su od najavljenih protesta, a na redovnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina u avgustu biće razmatrano stanje u agraru ovog kraja.

Zatražili su donošenje seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje i podršku proizvođačima, dodavši da su na ivici opstanka.

Protesti su za sad stavljeni na stranu, ali daleko od toga da smo zadovoljni trenutnim stanjem u agraru, istaknuto je nakon sastanka poljoprivrednika u Bijeljini.

“Ljudi, nemamo mi više kome raditi, ova će zemlja zapustiti. Protesti se stavljaju na stendbaj aranžman da vidimo kakva je situacija, što ne znači da, ako se suša nastavi i ovakav trend uvoza, vi vidite da zemlje puštaju izvoz, to može još gore da sroza cijenu i pšenice i svega ostalog”, ističe Savo Bakajlić, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Iako neće biti tematske sjednice, na redovnom zasjedanju gradskog parlamenta u Bijeljini u avgustu biće riječi o stanju u poljoprivredi. Do tada, ratari traže donošenje seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje.

“Da povećaju prvo gorivo, da ne bude samo pedeset feninga, da nam pomognu za regresirano gorivo.. Nije normalno da od Bijeljine do Brčkog uđe 20 šlepera po 600 komada prasaca i ti tovljači koji su uzeli prasce, uzimaju žitarice iz inostranstva i nemamo kome da prodamo i ono malo što imamo”, kaže poljoprivrednik Goran Spasojević.

Ističu da su na ivici opstanka, a dio njih već je smanjio proizvodnju, prenosi BHRT.

“Evo, jedna flašica sa aromom limuna od 0,25 je skuplja duplo od litre mlijeka, tu matematika i politika ne treba”, navodi Savo Bakajlić.

“Došlo je do toga da je cijena koštanja prevazišla cijenu povrća, povrće ni po minimalnoj cijeni ne može da se proda, velike količine propadaju”, ističe poljoprivrednik Milenko Nikolić.

Podsjetimo, u Bijeljini je nedavno donesena odluka o povećanju podsticaja na lokalnom nivou sa tri na pet pfeninga, a dodatni novac biće obezbijeđen rebalansom budžeta. Tim povećanjem Bijeljina je dobila najveću cijenu pšenice u RS, piše Radio Sarajevo.

 

Povezani postovi

Vjernici iz BiH na hadž kreću 12. juna: Jednu od pet islamskih dužnosti obavit će 2.200 osoba

Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine, na put ka...

Policija se “naoružava” čitačima kartica: Kazne će se plaćati na licu mjesta

Policija Republike Srpske uskoro će dobiti POS terminale putem...

“Krimolovci” u maju zaprimili 423 poziva od kojih je 57 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...

Bh. meteorolozi: Očekuje nas svježije ljeto u odnosu na prošlu godinu

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za...