Bh. prerađivačima nedostaje ambalaže, ugrožen otkup sirovine

/

Prehrambena industrija je u problemima. Destabilizacijom tržišta i proizvodnih pogona nakon rusko-ukrajinskih sukoba, bh. prerađivačima nedostaje ambalaže.

U preduzećima koja se bave preradom i konzervisanjem voća i povrća kažu da zbog ovog problema ne mogu da ugovaraju količine za otkup. Zbog enormnog poskupljenja, ali i nedostatka ambalaže ovogodišnja proizvodnja u tvornici Sava Semberija je neizvjesna, javlja Federalna.ba

Pred prerađivačima je neizvjesna sezona. Nemogućnost da nabave neophodnu ambalažu remeti plan otkupa sirovine. Ambalaže imamo, kažu, tek za narednih od dva do tri mjeseca.

“Više ne pričamo o cijeni nego samo o tome ima li ambalaže ili nema, što dovoljno govori o kompleksnosti problema. Do momenta dok ambalaža ne bude u krugu fabrike ne možemo preuzimati količine jer nemamo u šta da spakujemo gotov proizvod”, ističe Stevo Filipović, direktor fabrike Sava Semberija.

“Što se tiče tegli za paradajz, ne mogu više da ih kupim jer ih nema na tržištu. Bit ću ograničen i u otkupu paradajza, jer imam dosta i svog prizvoda. I velika tegla za papriku, mala za ajvar… sve je upitno i vjerovatno ću krajem septembra morati prekinuti proizvodnu”, naglašava Mladen Lazić, proizvođač i vlasnik otkupnog centra.

Zbog nepostojanja domaćih fabrika ambalaže, prehrambena industrija na godišnjem nivou mora da izdvoji isti iznos novca za uvoz ambalaže iz inostranstva koliko i za otkup voća i povrća. Kada se tome doda situacija na tržištu, na kraju se sve odražava i na cijenu gotovog proizvoda. U Savi kažu da će ovogodišnji program biti skuplji i do 50%.

“Činjenica je da se cijene repromaterijala mijenjaju na dnevnom nivou. Pored toga, određene stvari ne možete ni da obezbijedite. Znamo da je cijena ulja prošle godine bila 1,37 KM, sad je preko 4 KM; cisterna mazuta bila je 16-18 hiljada KM, sada je preko 50.000 KM; folija je poskupjela 300%, limenka, tacna 115% u odnosu na prošlu godinu i ne može da se obezbijedi”, ističe Filipović.

S obzirom na to da plate i kupovna moć građana ne prate povećanje cijena, očekujemo još veće probleme, kažu proizvođači, koji se plaše da će uvozna i jeftina roba tek sada preovladati na domaćem tržištu.

“To su novi problemi, ljudi se okreću ka Evropi, mislim da će biti sve gore”, smatra Lazić.

Zbog ambalaže neizvjestan je otkup od proizvođača. Tržnica, zbog prezasićenosti uvozom, još neizvjesnija. Temperature visoke, cijene niske. Što danas ne prodaju do sutra samo propadne, pa su primorani davati po najnižoj cijeni samo da ne bi morali vraćati.

Izvor: Akta.ba

Povezani postovi

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH

Poznat termin isplate februarskih penzija u FBiH – Isplata...