Unaprijedite svoja kulinarska umijeća i pripremite ovo ulje.
Sastojci:
- 1/4 šoljice pahuljica crvenog čilija
- 2 kašičice sečuanskog bibera u zrnu
- 1 kašičica soli
- 1 šoljica suncokretovog ulja
- 2 lista lovora
- komad svježeg đumbira od cca 5 cm
- 2 zvjezdice anisa
- 1 štapić cimeta
Priprema:
Pomiješajte čili pahuljice, biber u zrnu i so u zdjeli otpornoj na toplinu. Zagrijte ulje, lovor, đumbir, zvjezdasti anis i štapić cimeta u loncu na srednje jakoj vatri oko tri do četiri minuta ulje treba dosegnuti temperaturu od 120°C ili izgledati rijetko poput vode, pomalo svjetlucavo. Prelijte vruću mješavinu ulja preko smjese pahuljica čilija, pazeći da ulje ne prska. Lagano promiješajte i ohladite na sobnoj temperaturi. Čuvati u čistoj boci i u frižideru gdje može trajati i do mjesec dana, a možda i duže.
Izvor: Nezavisne.com