Podignuta optužnica protiv muškarca za poreznu utaju u iznosu od 76.000 KM

Datum:

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sulejmana Mujovića, rođenog 1965. godine u općini Novi Pazar, Republika Srbija, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu prokuriste osobe ovlaštene za zastupanje pravnog lica Čat-Trade d.o.o. Kalesija, počinio inkriminisane radnje u periodu mjeseca januara 2015. do decembra 2017. godine, na način da oporezivi promet u ukupnom iznosu od 447.956,47 KM, nije evidentirao kroz poslovne knjige, niti je isti putem podnesenih prijava samooporezivanja prijavio Upravi za indirektno oporezivanje BiH, niti je obracunao porez na dodatu vrijednost (PDV) u ukupnom iznosu od 76.152,60 KM, a za koji iznos je oštećen budžet i svi gradani BiH.

Optuženi se tereti da je izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 54. KZ-a BiH.

Optužnica je potvrđena od strane Suda BiH.

Izvor: Avaz

Povezani postovi
Related

U julu manja proizvodnja električne energije u BiH za 4,37 odsto

Bruto proizvodnja električne energije u BiH u julu iznosila...

Izvoz ogrevnog drveta koči transport

Nakon što je podignuta rampa za izvoz ogrevnog drveta...

Nevjerovatni rezultati na periferiji Doboja: Na jednom biračkom mjestu Dodik imao sve glasove

Centralna izborna komisija BiH objavila je nepotpune podatke za...

Policija o slučajevima iz Tuzle i Živinica: Nije bilo pokušaja otmice dječaka i djevojčice

Kantonalna policija opovrgla je informacije Druge osnovne škole iz...