Pčelari zadovoljni godinom: Po košnici vađeno između 20 i 30 kilograma meda

/

Pčelarska sezona polako se privodi kraju, a bosanskohercegovački pčelari sumiraju rezultate u godini za koju kažu da je bila dobra.

Iako prinosi meda nisu kao oni iz 2015. godine, koja se uzima kao primjer, pčelari su, kako kaže Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara Federacije BiH, zadovoljni.

– Zadovoljni su jer su uspjeli sanirati gubitke koji su nastali u dvije prethodne godine koje su bile loše. Otprilike je po košnici na području Odžaka, Modriče, Bratunca i Srebrenice…, vađeno između 20 i 30 kilograma kvalitetnog bagremovog meda. Bilo je i lipovog meda, najviše na području Grabeške visoravni i Srebrenice. Dobra livadska paša posebno je zabilježena kod pčelara Srednjobosanskog kantona, okoline Tuzle, ali i Hercegovine, gdje su najbolje prošli seleći pčelari. Rekao bih da su ove godine seleći pčelari u svim područjima dobro prošli. Pčelari Glamoča, Tomislavgrada, sa Cincar planine imali su također dobre prinose od divlje majčine dušice (čubar), a u okolini Olova i Kladnja bilo je i dobrog šumskog meda – naveo je Deljo.

Prema njegovim riječima, u BiH trenutno ima više od 200.000 košnica, a godišnje se proizvede oko dvije hiljade tona meda.

– Naša godišnja potrošnja meda je oko četiri hiljade tona, što znači da nam fali oko dvije hiljade tona. Pčelarska proizvodnja ima budućnost i perspektivu, potrebno je samo da društvo, odnosno oni koji ubiraju poreze i prave strategije, da se ozbiljnije pozabave pitanjem stvaranja boljih uvjeta za one koji se tim bave – ističe Deljo.

U Savezu pčelara Federacije BiH kažu “kako će pčelari august iskoristiti za zaštitu pčelinjih društava od varoe, parazitske bolesti odraslih pčela i legla koju izaziva grinja – varroa jacobsoni”, piše Faktor.

– Prvi posao na pčelinjaku u augustu je obavljanje detaljnog pregleda svih pčelinjih zajednica radi utvrđivanja njihovog zdravstvenog stanja, kvaliteta matice na osnovu legla i utvrđivanja količine hrane (meda i polena). Ako su ti parametri zadovoljeni onda su nam zajednice jake. Vrlo je važno zaštiti pčele od raznih nametnika kako bi uspješno prezimile zimu, te zdrave dočekale novu proljetnu ispašu – kazao je Deljo.

Povezani postovi

Šta je potrebno i koliko košta zamjena ličnih dokumenata?

Ako iz nekog razloga morate mijenjati lične dokumente, poput...

Slučaj bebe koja je ispala: Ljekar i medicinska sestra negirali primanje mita za porod

Doktor Vladimir Čančar, specijalista ginekologije i akušerstva i medicinska...

Pronađeno tijelo radnika u mješaoni mlina

U mješaoni preduzeća "Mlin Pavlović" u Bijeljini pronađeno je...

Objavljeni detalji presude u predmetu “Bosnalijek” i šta se sve tačno oduzima od osuđenih

Kantonalni sud Sarajevo objavio je detalje prvostepenu presude u...