U kontrolama na području tri kantona otkriveno 55 neprijavljenih radnika

/

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik, Zenica i Mostar su u protekla tri dana izvršili 112 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Travnika, Viteza, Zenice, Visokog, Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja, Doboj Juga, Neuma, Čitluka i Mostara.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 55 neprijavljenih radnika, dok 66 obveznika nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 14 nisu imali fiskaliziran fiskalni uređaj, a 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 72 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 217.650 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH također poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

 

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...