Evo u kojim zemljama je od danas zabranjen abortus

/

Zabranu abortusa kada je ženama s komplikacijama u trudnoći potrebna hitna medicinska pomoć savezni sudac spriječio je u Idahu, u SAD-u.

To se dogodilo dan nakon što je sudac u Teksasu presudio protiv administracije američkog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) po istom pitanju.

Suprotstavljene presude došle su u dvije od prvih tužbi zbog pokušaja administracije demokrata da olakša pristup pobačaju, nakon što je američki Vrhovni sud s konzervativnom većinom u junu poništio odluku Roi (Roe) protiv Vejdea (Wadea= iz 1973. godine kojom je postupak legalizovan u cijeloj zemlji.

Abortus protuzakonit u Teksasu

Gotovo polovina svih saveznih država SAD-a ima ili se očekuje da će nastojati zabraniti ili ograničiti abortuse nakon odluke Vrhovnog suda. Te države uključuju Idaho i Teksas, koje su, kao i 11 drugih, usvojile zakone o zabrani pobačaja nakon takve odluke.

Abortus je već protuzakonit u Teksasu prema zasebnoj, gotovo vjekovnoj zabrani pobačaja koja je nedavno stupila na snagu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a. Zabrana abortusa u Idahu stupa na snagu u četvrtak, na isti dan kao i u Teksasu i Tenesiju (Tennesseeju).

U Idahu američki okružni sudac Beri Lin Vinmil (Barry Lynn Winmill) složio se s američkim Ministarstvom pravosuđa da je zabrana abortusa, koja stupa na snagu u četvrtak, u suprotnosti sa saveznim zakonom koji pacijentima osigurava hitnu “stabilizirajuću skrb” u bolnicama.

Bivši predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton) imenovao je ranije Vinmila (Winmill), koji je sada izdao preliminarnu zabranu kojom se Idahu blokira provođenje zabrane u mjeri u kojoj je u suprotnosti sa saveznim zakonom, navodeći prijetnju pacijentima.

– Ne može se zamisliti tjeskoba i strah koje će doživjeti ako se njihovi ljekari osjećaju sputanim zakonom Idaha koji im ne dopušta pružanje medicinske skrbi potrebne za očuvanje zdravlja i života. S te tačke gledišta, javni interes jasno ide u prilog izdavanju privremene zabrane – napisao je Vinmil.

Postojanje sukoba

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da savezni Zakon o hitnom medicinskom liječenju i Zakon o radu zahtijevaju skrb o pobačaju u hitnim situacijama.

Vinmilova odluka uslijedila je nakon što je u utorak kasno navečer u Teksasu donesena presuda američkog okružnog suca Džejmsa Veslija Hendriksa (Jamesa Wesleyja Hendrixa).

Hendriks se složio s teksaškim državnim tužiocem Kenom Pakstonom (Paxtonom), republikancem, da smjernice Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi SAD-a, izdane u julu, odbacuju zahtjev da se uzme u obzir dobrobit nerođene djece kada se odlučuje o tome kako stabilizirati trudnicu.

Hendriks, imenovan od bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), rekao je da savezni Statut ne govori o tome što bi ljekar trebao učiniti kada postoji sukob između zdravlja majke i nerođenog djeteta i da teksaški zakon “popunjava tu prazninu”.

Očekuju se žalbe u oba slučaja, a razmatrat će ih odvojeni žalbeni sudovi, jedan sa sjedištem u San Franciscu s reputacijom naklonjenog liberala, a drugi u New Orleansu, poznat po konzervativnim presudama.

Grer Donlij (Greer Donley), docentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu (Pittsburghu) i stručnjakinja za zakon o abortusu, rekla je da ako ti žalbeni sudovi podrže ovosedmične presude, Vrhovni sud SAD-a bi mogao biti pod pritiskom da intervenira i pojasni zakon.

– Bez saveznog prava na pobačaj, ovo je vrsta pravnog haosa koju je većina ljudi predviđala da će se dogoditi – rekla je.

Izvor: Avaz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...

Švicarska je pobjednik Eurosonga, Hrvatska na drugom mjestu

Švicarska je pobjednik 68. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong koje...

Građevinske kompanije u Hrvatskoj nemaju dovoljno radnika, ne pomažu ni veće plaće

Nedostatak djelatnika te visoke cijene rada i materijala usporavaju...