Kakav je socio-ekonomski status nastavnog osoblja: Plata u obrazovanju manja od prosječne u FBiH

Datum:

Samo četiri od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine su nastavili raditi na poboljšanju socio-ekonomskog statusa radnika u obrazovanju, kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović.

Poskupljenja uzrokovana brojnim faktorima na tržištu u težak položaj su stavili i uposlenike u nastavno-obrazovnom procesu zbog čega su određeni kantoni posegnuli za mjerama pomoći i ovoj kategoriji društva. Ipak, samo četiri od deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine su imali sluha za te mjere.

Novim kolektivnim ugovorima koji su dogovoreni između Sindikata i vlada kantona donijele su brojne pogodnosti za nastavno osoblje, a Šatorović ističe da još uvijek postoje problemi u pojedinim kantonima gdje je plaća radnika u obrazovanju manja od prosječne plaće u FBiH.

“To je za akademske građane degradirajuće. Imamo i pozitivne promjere poboljšanja socijalnog položaja uposlenika u obrazovanju, i to u: Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu, gdje smo postigli dogovore i unaprijedili položaj nastavnika i učitelja. Napravili smo dobre kolektivne ugovore i naše članstvo zadovoljnije ulazi u novu školsku godinu”, kazao je Šatorović.

Pojasnio je da promjene i razumijevanje očekuje i u drugim kantonima. Ističe da nijedna vlada i kanton to ne daju od sebe, jer kako kaže, nemaju obavezu isplate tih naknada, osim ako nisu definisane kolektivnim ugovorima.

“Ako se sindikati ne izbore te naknade neće biti ni isplaćene. Došlo je do dobrih poboljšanja u tom segmentu i prosvjetni radnici, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, imaju razloga zadovoljstvo i u dobrom ambijentu ulaze u novu školsku godinu”, dodaje.

Na pitanje zbog čega drugih šest kantona nije uspjelo napraviti određene izmjene s ciljem poboljšanja statusa uposlenika u odgojno-obrazovnom procesu, Šatorović kaže da sve zavisi od budžeta kojim raspolažu te vlade te da one diktiraju tempo.

“Druge vlade imaju poboljšanja, ali nijedan premijer i ministar ne mogu biti zadovoljni dok njihovi prosvjetni radnici imaju manju plaću od prosječne plaće u FBiH. Mislim da bi trebalo obratiti više pažnje prema ovoj kategoriji. U nekim kantonima imamo gomilanje administracije, posvećuje se tome previše pažnje pa svako ima po 2-3 savjetnika, prave se interesi za one koje je politika dovela na ta mjesta, a zaboravljaju šta je smisao. Nezamislivo je da danas imate nekog nepismenog. Smanjenje broja uposlenika u administracijama bi osiguralo dodatna sredstva za uposlenike u obrazovanju koji su smisao društva”, izjavio je naš sagovornik.

Na području Unsko-sanskog kantona 191 prosvjetni radnik je napustio svoje radno mjesto i otišao van države. Šatorović ističe da će radnik u prosvjeti uskoro biti deficitarno zanimanje, a da taj kvalitet nećemo moći uvesti iz zemalja Afrike, Azije ili pronaći alternativu u migrantima.

“Moramo posvetiti pažnju i apelovati vlade svih kantona u FBiH da misle o prosvjetnim radnicima, poboljšanju njihovog položaja i da imamo ugovore na neodređeno kao u državnim službama kada se zapošljavaju. Time kreiramo budućnost kantona, Federacije BiH i države. Zadovoljan prosvjetni radnik znači i zadovoljan učenik, roditelj i kvalitetan obrazovni sistem”, kaže Šatorović.

Na kraju je kazao da su i porodiljne naknade od 1.000 KM u samo nekoliko kantona u FBiH odlična stvar s obzirom na to da će doći do povećanja nataliteta, ali i zadržati ljude u BiH.

“Svaka porodilja na području ne samo FBiH, već cijele BiH bi trebala imati identična prava. Svako dijete na području cijele BiH trebalo bi imati jednake startne uslove za život i školovanje. Ovo je nešto pohvalno i daće rezultat na povećanju nataliteta. Iz obrazovnog sektora apelujemo na to da se ugovori o radu i konkursi i oglasi raspisuju na neodređeno radno vrijeme čime bismo stimulisali mlade ljude na planiranje budućnosti, da mogu kao radnici na neodređeno podići kredit, kupiti stan, zasnovati porodicu, roditi dijete… Tako ih ‘vežemo’, da manje razmišljaju o odlasku iz BiH. Ako nemate posao zastalno, riješeno stambeno pitanje, ako niste vezani djecom, jednostavnije je otići van BiH što nije interes nikoga”, zaključio je Šatorović.

Izvor: Klix.ba

Povezani postovi
Related

Tužilaštvo BiH i SIPA zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa izbornim procesom

Postupajući u dežurama određenim za dan Općih izbora u...

Svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu

Stručnjaci tvrde da se prekoračenje na računima sve češće...

Pet vanjskopolitičkih prioriteta za novi saziv Predsjedništva BiH

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i...

Šta je Schmidt nametnuo: Kako je deblokirao Federaciju i da li je izašao u susret HDZ-u

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sinoć,...