U Zenici potpisan Protokol o implementaciji projektnih aktivnosti između Misije OSCE-a u BiH i MUP-a ZDK

/

Danas je u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upriličeno potpisivanje Protokola o implementaciji projektnih aktivnosti između Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Potpisivanju protokola su prisustvovali Andrei Sarban, projektni menadžer Misije OSCE-a u BiH i Jasmin Selimović, nacionalni projektni službenik dok su policijski komesar Uprave policije  Šišić Rusmir i ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić potpisali protokol.

Navedeni protokol podrazumijeva razvoj kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, sigurnosne saradnje  i provođenja zakona, kroz podršku Misije OSCE-a u BiH u ublažavanju bezbjedonosnih i sigurnosnih rizika vezanih za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu malim i lakim naoružanjem kao i municijom (SALW).

Potpisivanjem Protokola započete su aktivnosti na nadogradnji infrastrukture za skladištenje lakog i malog naoružanja i municije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona  u skladu sa najboljom praksom OSCE-a, gdje će do kraja godine biti izvršena rekonstrukcija prostorija za skladištenje oružja i municije u prostorijama Uprave policije u Zenici. Također, stvorene su pretpostavke za nabavku i isporuku specijaliziranog vozila za prevoz službenih pasa obućenih za otkrivanje oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Policijski komesar Rusmir Šišić i ministar Dario Pekić su se ovom prilikom zahvalili predstavnicima Misije OSCE-a u BiH na kontinuiranoj podršci koju pružaju na unapređenju i profesionalizaciji policijskih struktura u Zeničko-dobojskom kantonu, te u smislu potpisanog protokola i vrlo važnog jačanja kapaciteta za provođenje Strategije kontrole SALW-a u BiH.

Na kraju sastanka donesen je zajednički zaključak da će navedeni projekat pružiti znatnu pomoć u razvoju strateških, taktičkih i operativnih odgovora na ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu SALW-om, municijom i eksplozivom.

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...