Domaće vlasti nemaju sluha za osobe sa autizmom

/

Peta Međunarodna Balkanska konferencija o autizmu, u Tuzli je okupila veliki broj stručnjaka iz regije i svijeta. Suorganizatori konferencije su Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli, Udruženje ”Svijet u slikama” Zenica i Udruženje defektologa, edukatorarehabilitatora ”STOL” Sarajevo. Organizatori vjeruju da će konferencija donijeti jednu malu revoluciju u radu stručnjaka za autizam u našoj zemlji.

U Tuzli se održava Peta Međunarodna Balkanska konferencija o autizmu

Veliki broj profesionalaca iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, evropskih i zemalja regije na Balkanskoj konfrenciji o autizmu prezentira iskustva u radu s djecom i odraslim osobama. Podijeljena su dragocjena iskustva istraživačkih timova u radu s osoba s autizmom što će biti od izuzetne važnosti za domaće stručnjake.

“Mi imamo do sada riješen tretman, na način da su to većinom individualni entuzijazmi pojedinaca koji su riješili, poput otvaranja nekih nevladinih organizacija i slično. Ono što mi trebamo jeste sistemsko rješenje, više podrške, jedna od takvih nam se trenutno nudi otvaranjem Centra za autizam u Tuzli”, ističe dr. Amela Ibrahimagić sa  Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli.

Centar za autizam u Tuzli, iako je davno trebao i morao biti otvoren, još je daleko od toga. Ove godine imenovana vršiteljica dužnosti direktorice Centra kaže da birokratske procedure i manjak novca koče početak rada Centra, a štete za djecu sa autizmom su nemjerljive.

“Mi imamo sad situaciju da podzakonski akti Ustanove od strane nadležnih ministarstava idu jako sporo. Trenutno smo u fazi i prikupljanja dodatnih sredstava, budući da ova koja su predvijena budžetom u Tuzlanskom kantonu nisu dovoljna da bi se pustila u rad Ustanova ovog tipa u BiH, koja bi odgovarala potrebama ove populacije”, kaže Emina Altumbabić, v. d. direktorice Centra za autizam Tuzla.

Nije puno bolja situacija ni u susjednim zemljama kada je u pitanju odnos države prema institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave autizmom. Stručnjaci se bore s neučinkovitom vlašću i nedovoljnom sviješću društva o autizmu.

“BiH, isto tako kao i Hrvatska, ima korijene u istom. Mi se još uvijek ne možemo usporediti sa bijelim svijetom i ponuditi našim korisnicima, našim oboljelim, ali i našim stručnjacima iste uvjete. Ali ja vjerujem da ova Konferencija ima snage donijeti jednu malu revoluciju u radu samih stručnjaka, ali i za živote konkretnih korisnika”, ističe dr. Ines Del Soto iz Hrvatske.

Zbog svih osoba koje trebaju pomoć i podršku u borbi s autizmom treba vjerovati da će ovaj optimizam domaćih stručnjaka, osnažen najnovijim svjetskim saznanjima u ovoj oblasti, nadjačati frustracije koje izazivaju neosjetljive i neučinkovite domaće vlasti, piše BHRT.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Islamska zajednica u BiH utvrdila cijenu kurbana za ovu godinu

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj...

Zbog višegodišnjih sudskih sporova: Odmarališta u Neumu 30 godina bez obnove

Gotovo tri decenije brojni devastirani objekti u našem jedinom...

Ugašen proizvodni pogon bh. giganta nakon 132 godine rada

Pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je...

Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje za prvi maj

U ponedjeljak se očekuje sunčano vrijeme sa slabim vjetrom...