Evropska centralna banka primijenila ponovo istu mjeru: Moguć novi rast kamata i u BiH

/

Nakon što je to uradila u julu, kada je kamatne stope povećala za 0,5 posto, Evropska centralna banka (ECB) će i u septembru, najvjerovatnije već u četvrtak, ponovo primijeniti istu mjeru i značajno povećati kamatne stope.

Raste zabrinutost

Ovu informaciju potvrdio nam je direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić, koji pojašnjava da ECB kvartalno preispituje postojeće mjere za obuzdavanje inflatornih pritisaka u eurozoni.

– Svojim djelovanjem ECB utječe na nivoe kamatnih stopa na tržištu. U narednim danima bit će poznato da li će se kamatna stopa za refinansiranje, koju određuje ECB, korigirati sa 0,5 na 1,0 ili 1,25 posto. I dalje je izvjesno da će ECB povećavati stopu do nivoa od 2 posto prije kraja drugog kvartala 2023. godine. Zbog slabih efekata dosadašnjih mjera ne isključuje se ni mogućnost dodatnih korekcija i u tekućoj godini. Dok se pažnja usmjerava na smanjenje inflacije, rastući rizik za vodeće ekonomije, koji se veže za povećanje kamatnih stopa, postaju pad privredne aktivnosti i recesija – kaže Mahmuzić.

Posljedice se mogu očekivati i u BiH.

Mahmuzić kaže da, osim rasta inflacije koji je pogodio građane i privredu, raste i zabrinutost zbog rasta kamata za kredite koji su ranije ugovoreni i vezani za neku od referentnih stopa iz EU.

Važi preporuka

– I dalje važi preporuka da svi korisnici kredita moraju biti svjesni rizika od mogućeg rasta kamatnih stopa ako je ugovorena promjenljiva stopa. Vjerujemo da trenutne i moguće promjene nisu značajne za većinu korisnika, ali upućujemo na potrebu stalne komunikacije kreditora i korisnika – ističe Mahmuzić.

Dodaje da je Agencija posvećena zaštiti interesa građana, privrede i subjekata bankarskog sistema te da su sigurnost i stabilnost bankarskog sistema ključni cilj. Tako je u uvjetima očekivanog rasta kamatnih stopa u prvom polugodištu zabilježen historijski najniži nivo kamata na nove kredite u FBiH.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

UKC Tuzla objavljuje novi tender: Hoće li u četvrtom krugu konačno biti nabavljen aparat za zračenje?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli će uskoro objaviti novi,...

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...