Šta novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju donosi građanima Republike Srpske

/

Nakon 23 godine konačno je usvojen novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim su značajno proširena prava građana u Republici Srpskoj.

Naime, prethodni zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske donesen još 1999. godine i pretrpio je brojne izmjene, a tek nakon 23 godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je novi zakon, koji donosi više novina kojima će se značajno proširiti prava pacijenata i unaprijediti oblast obaveznog zdravstvenog osiguranja, a samim tim i zdravstvene zaštite građana.

Zakon naročito prepoznaje one najosjetljivije kategorije društva i vodilo se računa da se njima omogući što dostupnija i kvalitetnija zdravstvena zaštita i da imaju još veća prava.

“Oboljelima od malignih bolesti za vrijeme bolovanja, kao i trudnicama koje su na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, plata za vrijeme privremene nesposobnosti za rad će se isplaćivati u iznosu 100%, umjesto sadašnjih 70%”, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Kako ističu, pravo na platu u punom iznosu za vrijeme bolovanja imaju i lica koja su na bolovanju zbog darovanja tkiva, organa i ćelija, dok je do sada taj procenat bio 90%.

“Jedna od novina je i mogućnost refundacije neto plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad i za osiguranike koji obavljaju privrednu, preduzetničku ili profesionalnu djelatnost, što po dosadašnjem zakonu nije bio slučaj”, navode iz ovog fonda.

Veoma značajna novina koje je predviđena jeste da će djeca do navršenih 18, umjesto sadašnjih 15 godina, biti oslobođena plaćanja participacije.

“Za razliku od sadašnjih propisa, roditelji djece do 15 godina uz odgovarajuće medicinske indikacije moći će biti u pratnji djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju, dok je do sada starosna granica djeteta bila šest godina”, navode iz Fonda.

Novine se odnose i na to da Fond finansira pratnju roditelja ili usvojitelja lica starijeg od 18 godina kojem je utvrđena potpuna poslovna nesposobnost.

“U skladu sa proširenjem prava djeci do 18 godina, proširena su i prava iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite (pokretni ortodontski aparat biće dostupan djeci do 18 godina), a utvrđen je i širi obim prava licima oboljelim od rijetkih bolesti”, navode iz Fonda.

Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, između ostalog, preciznije je definisana i oblast lijekova, medicinskih sredstava, vantjelesne oplodnje, kao i brojne druge oblasti, čime se pacijentima obezbjeđuju još veća prava i bolja zdravstvena zaštita.

“Pored toga što je omogućeno da nakon dva neuspjela pokušaja parovi mogu, ukoliko žele, da treći pokušaj vantjelesne oplodnje urade negdje izvan Srpske, novim zakonom utvrđeno je i pravo trudnicama kod kojih postoje medicinske indikacije na neinvazivni prenatalni test”, navode iz Fonda.

Kako dodaju iz Fonda, penzioneri koji imaju većinski radni staž u Srpskoj na zdravstveno osiguranje prijavljuju se po osnovu penzije koju su ostvarili u Srpskoj, bez obzira na to što dio penzije primaju i iz inostranstva.

Duško Ivić, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku pri Narodnoj skupštini RS, rekao je za “Nezavisne novine” da su sve novine vrlo značajne za građane.

“Mislim da je veoma značajna novina koju imamo ta da će prenatalni test za trudnice sada biti na račun države”, rekao je Ivić, dodajući da je dosta prijedloga koji su uvršteni u novi zakon sada usvojeno, ali da ima i onih koji nisu, ali će se nastojati da uvrste i njih.

“Veterani su imali svoje zahtjeve vezane za participaciju, mi smo to predložili i tražićemo sredstva od resornog ministarstva u vezi s tim pitanjem, odnosno da oni prebace određena sredstva u Fond zdravstva da bi se i ovoj kategoriji omogućili bolji uslovi”, rekao je Ivić.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će pratiti šta se još može uraditi u vezi s pitanjem ovog zakona.

“Već u narednom sazivu Skupštine mogu se uraditi određene izmjene i dopune zakona, jer zakon je taj koji se prilagođava građanima, a ne građani zakonu”, zaključuje Ivić.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...