Pod lupom inspektora cijene na mlijeku, šećeru, brašnu…

/

Brašno, so, šećer, mliječni proizvodi, mast, ulje, margarin, hljeb, šećer, hrana za djecu i lijekovi ovih dana su pod podebljanom lupom tržišnih inspektora u Srpskoj, koji provjeravaju da li su na ovim proizvodima cijene formirane u skladu sa zakonom, odnosno da li se poštuje Uredba o ograničenju marži u prometu robe.

“U sedam kontrola utvrđene su nepravilnosti, od kojih se prekršaj kod tri subjekta odnosi na prekoračenje marži, a kod četiri subjekta su utvrđene nepravilnosti po nekom drugom osnovu”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Inspektorata Republike Srpske.

Ove kontrole startovale su prije nekoliko sedmica, a sprovođene su i u ranijim mjesecima, sa manjim prekidima.

“Glavni tržišni inspektor ponovo je izdao nalog da se od 1. septembra ponovo izvrše kontrole u trgovačkim subjektima, s ciljem kontrole formiranja cijena, kao i poštovanja Uredbe o ograničenju marži u prometu robe”, pojasnili su iz Inspektorata RS.

Od početka marta, kako ističu, intenzivno traju vanredne kontrole u prometu robe i strateških životnih namirnica, kako u trgovačkim centrima tako i u većim maloprodajnim marketima.

“Od 5. marta pa do 12. septembra izvršeno je ukupno 77 kontrola, od čega su nepravilnosti utvrđene u 52. Inspektori su izdali 65 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 478.000 KM, a sve za prekoračenje marži, dok je 40 prekršajnih naloga izdato po nekom drugom osnovu za prekršaj (neisticanje cijena i dr.) u vrijednosti od 22.800 KM”, naveli su iz Inspektorata RS.

Izvor: Nezavisne

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...