Policijske agencije u punoj pripravnosti: Hakeri spremaju napad na CIK 2. oktobra?!

/

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini u punoj su pripravnosti nakon posljednjih cyber napada na državne institucije – Parlamentarnu skupštinu BiH, ali i pojedine službe poput Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Sve stoji

Još nije otkriveno niti je za sada poznato odakle su hakeri napali server Parlamenta BiH, koji i dalje nije u funkciji.

Naime, riječ je o “Crypto Locker” napadu, odnosno zaključavanju cjelokupnog sistema. Hakeri su ubacili virus i zaključali sve podatke. Nasreću, oni nisu uništeni, ali im se ne može pristupiti.

SIPA je, kako smo prekjučer i objavili, uspjela odbiti napad. Međutim, sada su svi u strahu od mogućeg napada na server Centralne izborne komisije (CIK) BiH, i to na dan izbora, 2. oktobra.

Strahuje se da bi hakeri mogli na taj dan zaključati cijeli sistem, zbog čega ne bi bilo moguće objaviti ni rezultate izbora. Za sada se poduzimaju hitne preventivne mjere da se ovakav vid napada na vrijeme osujeti i odbije.

Nema odjela

SIPA nema cyber odjel, nego samo Federalna uprava policije (FUP), što je dodatni problem kada su u pitanju hakerski napadi.

Podsjećamo, OSA je prošle sedmice upozorila na opasnost od kibernetičkih napada na informatičke sisteme te je pozvala sve državne institucije, ali i privatne firme da odmah poduzmu sve mjere zaštite.

Upozorenje NATO-a

Prije nekoliko mjeseci iz sjedišta NATO-a poslali su upozorenje na moguće kibernetičke napade na sisteme u BiH. Tada je rečeno da bi “u narednom periodu Gruzija i BiH mogle postati mete ruskih napada, a naročito cyber napada”.

Izvor: Avaz

Povezani postovi

Koliko je studenata upisano na univerzitetima u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Tuzli i koji su fakulteti najtraženiji

Na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), u prvom prijavnom roku...

Da li će poskupjeti obuka u autoškolama i zašto država godinama žmiri na sivu zonu u ovom sektoru

Sektor autoškola u cijeloj Bosni i Hercegovini je na...

Samo sjedenje učenika u razredu s ostalom djecom nije inkluzija

U periodu korone i pandemije vezane za spomenuti virus...

Izvoz iz BiH u Italiju u padu gotovo 30 odsto

Izvoz iz BiH u Italiju iznosio je za osam...