Šta jesti za doručak na poslu?

/

Užurbanost, previše posla, a malo vremena za pauzu i ručak česti su uzroci loše ishrane kod brojnih zaposlenih ljudi. Stvaranje jelovnika za posao može biti zamorno jer zahtijeva sticanje nove navike što uz brojne druge obaveze može predstavljati problem.

Iz tog razloga to najčešće izgleda tako da na poslu pojedemo nešto na brzinu, usputno, pecivo iz pekare ili naručujemo hranu iz restorana na koju trošimo previše novca. Doručak na poslu je češće neko pecivo i kafa nego neka zdrava alternativa.

Ručak na poslu je, pak, često zanemaren obrok koji se obično događa na brzinu, no upravo on je potreban da bismo mogli dobro funkcionisati kroz cijeli dan.

Donosimo prijedoge za zdrave užine gdje nećete potrošiti novac na nezdrave grickalice i peciva koja debljaju, bit ćete siti i dobro ćete se osjećati.

Jaja

Jedno jaje sadrži 7 grama viskokvalitetnih proteina, a ova namirnica bogata je i vitaminima i mineralima koji su važni za pravilno obavljanje metaboličkih procesa u organizmu. Kuhana ili u vidu kajgane, najbolje idu u kombinaciji s hljebom od cjelovitih žitarica, mladim sirom i sezonskim povrćem.

Banane

Bogate su složenim ugljikohidratima, kalijem i vitaminom B6, zbog čega dugo drže sitost pa su jedna od najboljih slatkih opcija za doručak.

Chia sjemenke

Samo dvije kašike chia sjemenki sadrže 11 grama vlakana, 4 grama proteina i 12 grama ugljikohidrata, zbog čega je puding od chia sjemenki savršena opcija za prvi obrok u danu.

Mladi sir

200 grama mladog sira sadrži samo 150 kalorija, ogromnih 25 grama proteina i oko 50 posto preporučene dnevne doze vitamina B12, koji je neophodan za brojne energetske enzimske reakcije u tijelu. Bogat je i selenom koji spada u moćne antioksidanse, a što je najvažnije – dugo drži sitost. Jedite ga u kombinaciji s kruhom od cjelovitih žitarica, jajima, povrćem i voćem.

Avokado

Sa 160 kalorija, 7 grama vlakana i 15 grama zdravih masti, avokado nas tokom nekoliko sati kontinuirano opskrbljuje energijom. Pored toga, ubrzava metabolizam te je bogat razgradivim vlaknima koja hrane dobre bakterije u našim crijevima.

Jogurt

Sadrži ugljikohidrate, masti i proteine koji će vam dati potrebnu energiju na početku dana, a možete ga konzumirati u kombinaciji s prepečenim hljebom od cjelovitih žitarica, chia sjemenkama i voćem.

(Ljepota&Zdravlje)

Povezani postovi

Bruka prije svadbe: Mlada gostima odredila minimalac za kovertu, gosti se šokirali

Sezona svadbi još uvijek traje, a restorani su prebukirani...

Prirodni lijek koji će preko noći revitalizirati vaš organizam

Med je veoma zdrav za jelo i svi smo...

Potez koji mu je promijenio život: Umjesto Golfa 7 kupio krave!

Boris Tanasić iz Busovače za novac koji je prikupio...

Osramoćena napustila vlastito vjenčanje

Dan vjenčanja trebao bi biti jedan od najboljih u...