Znate li koliko je EU u posljednjih 15 godina investirala u sudske zgrade i zatvore u BiH?

Datum:

Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Općinskog suda u Zenici, čiji je završetak planiran za kraj ove godine, započela je u septembru prošle godine u okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije objekata pravosuđa iz predpristupnih fondova.

Izgradnju i nadzor u potpunosti finansira Evropska unija sa dva miliona eura, dok je Vlada Zeničko-Dobojskog kantona u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH osigurala projektnu dokumentaciju, a Vlada ZDK će finansirati i nabavku namještaja i računarske opreme, saopćeno je.

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije ambasador Johann Sattler obišao je gradilište sa predsjednicom Općinskog suda Zenica Dženanom Brković i predstavnicima Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona, te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Razgovaralo se o dinamici izvođenja radova, kao i o dodatnim aktivnostima na opremanju, koje je potrebno preduzeti kako bi novoizgrađeni aneks bio u funkciji neposredno nakon završetka građevinskih radova.

Ambasador Sattler je podsjetio da je EU u proteklom periodu potrošila mnogo novca na izgradnju infrastrukture, s obzirom na to da je od krucijalne važnosti da zaposleni ovih institucija imaju odgovarajuće profesionalne uslove, kako bi mogli da rade svoj posao kvalitetno.

“Ovo je nešto što je apsolutno ključno ako želite da napredujete. Ovo je investicija od dva miliona eura, a naša ukupna investicija u sudske zgrade i zatvore u BiH, u posljednjih 15 godina bila je više od 50 miliona eura. Nakon izgradnje hardvera, drugi dio našeg posla, koji je naravno podjednako važan, jeste rad na softverskom dijelu, pod čime mislim na kretanje naprijed u reformama kada su u pitanju pravosuđe, vladavina prava, izmjene zakona, integritet”, rekao je Sattler.

Predsjednica Općinskog suda u Zenici Dženana Brković naglašava da će implementacijom ovog projekta dobiti dodatni prostor, bolje uslove rada, te omogućiti građanima bolju uslugu, u skladu sa strateškim ciljevima koje je Općinski sud u Zenici predvidio svojim radom.

Pored rekonstrukcije Općinskog suda u Zenici, trenutno je u toku i rekonstrukcija dva pravosudna objekta u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, te izgradnja novih pravosudnih objekata u Žepču i Bijeljini. Za ove projekte u periodu 2021. – 2022. Evropska unija izdvojila je 2,7 miliona eura.

Izvor: Radiosarajevo

Povezani postovi
Related

Počinje isplata septembarskih naknada nezaposlenim demobilisanim borcima

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je pripremilo naloge za...

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...

UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za milijardu i 194 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-septembar 2022. godine...