Vlada ZDK odobrila sredstva za robne pakete i program samozapošljavanja Start-up 2022

/

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, donijela je Odluku o raspodjeli  prehrambenih proizvoda i proizvoda za higijenu socijalno ugroženim kategorijama stanovništva sa područja ovog kantona.

Kako je pojasnila resorna ministrica Azra Sinanović, radi se o 2.600 robnih paketa iz skladišta Kantonalne direkcije robnih rezervi za najugroženije stanovništvo ovog kantona.

-Pakete će dobiti 1.917 korisnika stalne novčane pomoći i korisnika pomoći u naturi sa evidencije centara za socijalni rad, dok će 683 paketa biti distribuisano JU Penzionerski dom sa stacionarom, JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama i JU Dom za stara lica i JU Dom i porodica Zenica – rekla je ministrica Sinanović.

Navela je da će odluka biti dostavljena Kantonalnoj direkciji robnih rezervi sa definisanom raspodjelom paketa centrima za socijalni rad i nadležnim općinskim službama.

Vlada ZDK je, na prijedlog ovog ministarstva, usvojila Odluku o odobravanju sredstava za “Program sufinansiranja samozapošljavanja START-UP 2022” u iznosu od 171.000 KM.

Program će biti realiziran preko JU Služba za zapošljavanje ZDK, a planirano je da se ovim iznosom podrži samozapošljavanje 25 osoba u procesu pokretanja biznisa.

-Služba za zapošljavanje će u narednih 12 mjeseci vršiti refundaciju sredstava korisnicima u iznosu od 530 KM i jednokratno isplatiti dio troškova osnivanja firmi u iznosu od 480 KM – rekla je Sinanović.

Naglasila je da se program “START-UP 2022” realizira prvi put te da će, zavisno od interesovanja nezaposlenih, po potrebi preraspodjelom biti osigurana dodatna finansijska sredstva.

Vlada ZDK odobrila sredstva za robne pakete i program samozapošljavanja Start up 2022

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Autor: ZOS radio

Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...