Prvenstveno je istakao kako smatra da je puno veći odziv građana nego što to CIK pokazuje.

– Kandidat Denis Bećirović, prema do sada prebrojanim glasovima, BiH je prvi put nakon rata dobila člana Predsjedništva koji ne dolazi iz etno – nacionalne stranke. Dakle, rekao bih kako je Denis morao drugi put da pobjedi da bi dobio prvi mandat u Predsjedništvu. Naravno, očekujem da rezultat kandidata prati i rezultat SDP i naših partnera – kazao je i dodao kako je ovo prvi korak kojim “preuzimamo odgovornnost gdje ćemo mijenjati i stanje i sistem u BiH”.

Denisov zadatak je, istakao je on, da zajedno sa svojim kolegama radi na EU integracijama i NATO putu BiH.

Čestitao je potom kandidatu Željku Komšiću.

– Ovo je, na neki način, historijski trenutak jer su građani izabrali dva člana Predsjedništva koji nisu iz etno-nacionalne stranke – rekao je.

Potom se osvrnuo na razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom koji je vodio nešto ranije tokom večeri.

– Upoznao me sa svojom idejom. Podržavam i razumjem njegovu želju i ideju da je namjena njegovih izmjena u pravcu deblokiranja vlasti u FBiH – kazao je te dodao:

– Za nas je BiH država sa jednim predsjednikom i jednom vladom,… Nažalost, u ovom trenutku to nije realnost, piše Faktor.