Pet vanjskopolitičkih prioriteta za novi saziv Predsjedništva BiH

/

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, te novog saziva Predsjedništva BiH, organizacija Bosnian Advocacy Centar identifikovala je pet ključnih vanjskopolitičkih prioriteta kojima se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, odnosno pro-bosanski dio ove institucije, treba voditi u narednom mandatu.

Iz organizacije navode da brze i nepredvidljive promjene na međunarodnoj sceni zahtijevaju značajno agresivniji i proaktivniji vanjskopolitički angažman ključnih zvaničnika Bosne i Hercegovine.

“Odabir kompetentnih diplomata koji na svoj posao gledaju kao na misiju jačanja bh. kapaciteta važan je stub vanjskopolitičke strategije. Međutim, taj cilj se mora dopuniti s mnoštvom dodatnih aktivnosti poput nastupa na važnim istraživačkim centrima i institutima, povezivanju s kabinetima donosioca odluka, te svakako angažmanom profesionalnih i licenciranih lobističkih i PR kuća što do sada nije bio slučaj”, navodi predsjednik organizacije Ismail Ćidić.

 

Naglašava da će tokom cijele sedmice predstavljat svaki prioritet pojedinačno i detaljno, a novi članovi Predsjedništva će uskoro na svoje adrese dobiti formalni policy paper.

Vođenje strateškog diplomatskog pozicioniranja kroz imenovanja stručnih kadrova

Uloge ambasadora i drugih diplomata koji na svoj posao gledaju prije svega kao na misiju, pa tek onda profesiju od ključnog su značaja za promociju bh. interesa. Nužno je izabrati ambasadore koji ne samo da poznaju jezik države u koju su poslani, nego razumiju kontekst, te posjeduju konekcije i poznanstva još od prije imenovanja.

Jačanje pro-bosanskohercegovačkog narativa

Od ključnog je značaja da Predsjedništvo koordinira nastupe s vodećim aktivistima, autorima i intelektualcima na jačanju pro-bosanskog narativa, obnovi starih i uspostavljanju novih prijateljstava i savezništava širom svijeta, te nastupa na najpoznatijim institutima, univerzitetima i istraživačkim centrima poput Brookingsa i Atlantic Councila. Članovi ovih centara objavljuju utjecajne radove koji se često nađu na stolovima donosioca odluka. Zbog toga im je potrebno prići i objasniti naše pozicije iz svakog dostupnog ugla.

U skladu sa svojim mogućnostima, Predsjedništvo treba maksimalno podržati jačanje kapaciteta Memorijalnog centra u Srebrenici koji kroz svoje aktivnosti igra ogromnu ulogu u osvještavanju interesnih grupa o posljedicama fašizma i propalih politika, ali predstavlja i jak stub tzv. “mehke moći.”

Ostvarivanje kontakata s niže pozicioniranim stafferima u parlamentarnim i izvršnim kabinetima

Predsjedništvo treba formirati timove koji bi se fokusirali na ostvarivanje odnosa s niže pozicioniranim stafferima koji su ključni za usmjeravanje politike, pisanje odluka i predlaganja inicijativa svojim donosiocima odluka.

Uspostavljanje lobističkih projekata u saradnji s profesionalnim lobističkim i PR firmama

Predsjedništvo treba biti centralna institucija u okupljanju široke nadstranačke koalicije ključnih pro-bosanskih aktera koja bi radila na određivanju državnih prioriteta i smjernica, te razvijanju strategije za lobističke i PR projekte u ključnim međunarodnim centrima na različitim stranama svijeta.

Promocija investicijskih potencijala

Predsjedništvo treba formirati neformalno tijelo poput “Ekonomskog vijeća” koje bi kroz savjetnički kapacitet učestvovalo u procesima promocije ekonomskih interesa Bosne i Hercegovine. Kroz diplomatske kanale, a na inicijative Predsjedništva, neophodno je promovisati investicijske potencijale (vodeći računa da su ulaganja u skladu sa načelima i ciljevima Bosne i Hercegovine) što između ostalog uključuje i zajednička putovanja članova Predsjedništva s domaćim biznismenima u strane države, navode iz Bosnian Advocacy Centra.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Neradna nedjelja: Krši li se njenim uvođenjem Ustav

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o unutrašnjoj trgovini je...

Za rad u komisijama pojedini u Vladi FBiH za godinu naplatili i do 30 hiljada KM

Pojedinim zaposlenicama Federalnog ministarstva prostornog uređenja je u toku...

Kako će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH?

Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz...

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih ljudi

Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji...