BiH u top 10 zemalja svijeta na međunarodnom takmičenju iz robotike

/

Nacionalni robotički tim Bosne i Hercegovine okupljen oko Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, i ove godine predstavlja našu državu na “FIRST Global Challenge 2022”, sa ovogodišnjom temom “Carbon Capture”.

Tim reprezentativaca čine Hana Juklo, Nizama Šuta, Danis Mušić, Sanjin Brajević i Lejla Nuhić, zajedno sa njihovim mentorima MSc. Anes Hadžiomerović IT ing. Deni Ajanić, i IT studentom Armin Đidelija.

Ovo internacionalno robotičko takmičenje se održava u Ženevi u periodu od 13. do 16. Oktobra i za cilj imaju jačanje svijesti o važnosti STEM (Nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) vještina, stavljajući akcenat na njihovo učenje i praktično primjenjivanje, pogotovo kod mladih ljudi. Sama tema takmičenja se bavi problemom konstantno rastućeg nivoa CO2 koji zadržava toplotu u atmosferi, te tako doprinosi raširenom globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama.

Ovogodišnji zadaci, za razliku od prošle godine, sadržavaju sastavljanje samo jednog robota koji će se u sastavu sa još dva nasumično izabrana tima drugih država, u izboru od njih 180, takmičiti protiv druge alijanse na terenu izvršavajući različite zadatke. Svaki meč je zapravo simulacija globalnog saveza od šest nacionalnih timova koji zajedno rade na hvatanju i skladištenju ugljika, demonstrirajući zajednički napor potreban za zaštitu naše zajedničke atmosfere. Zatim se države dijele u regionalne saveze od tri tima kako bi se fokusirali na lokalne napore za usporavanje klimatskih promjena.

Drugi dio takmičenja, “Carbon Countermeasures”, čini zapravo praktični dio suzbijanja emisija ugljendioksida, gdje svaka država radi na zasebnom projektu u određenom području. Tim Bosne i Hercegovine je predstavivši svoj projekat sa tematikom suzbijanja i ranog otkrivanja šumskih požara u prvoj fazi, prošao u finale zajedno sa ostalih devet timova te ih očekuje prezentovanje pred panelom sudija i snimanje CNN-ovog dokumentarnog filma.

Samo takmičenje iziskuje dosta timskog rada, planiranja, predanosti, mnogo planiranja, kreativnosti, ali i na ovaj način nudi unikatnu priliku da se pokažete u STEM području, ponosno predstavljate svoju zemlju, te na kraju ponesete svoja iskustva na dalje usavršavanje, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Snijeg opet u BiH, evo u kojim predjelima

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno...

U mesnicama u BiH svega 25 posto domaćeg mesa

Uvoz mesa u Bosnu i Hercegovinu nadmašuje izvoz deset...

Cijene namirnica iz aprila ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj...

Ekonomija u BiH će rasti, ali nema napretka bez dubokih reformi

Ekonomija Bosne i Hercegovine će i ove godine rasti,...