Cijena nafte skočila više od deset posto

/

Cijene nafte na svjetskim su tržištima prošle sedmice skočile više od deset posto i dosegle najviše nivoe u pet sedmica jer su OPEC i partneri tog kartela najavili znatno smanjenje proizvodnje nafte od novembra.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je prošle sedmice 11.3 posto, na 97.92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16.5 posto, na 92.64 dolara.

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno. Nekoliko članica OPEC+ ima poteškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u avgustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3.6 miliona barela dnevno.

Opskrba će zapravo biti smanjena za milion do 1.1 miliona barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500 hiljada barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman. Samo mjesec dana kasnije Evropska unija uvest će embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako tijesno opskrbljenom tržištu.

Rast će ograničiti nepovoljni trendovi u ekonomiji

– Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja (proizvodnje) bit će vjerovatno povratak cijena nafte na nivo od 100 dolara. No rast cijena ograničit će vjerovatno sve nepovoljniji trendovi u ekonomiji – rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz PVM-a.

OPEC-ova najava smanjenja proizvodnje zasad je nadjačala strahovanja trgovaca od moguće recesije i pada potražnje za naftom. Naime, zbog visoke inflacije, centralne banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast ekonomije, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Očekuje se da će na idućim sjednicama američki Fed i Evropska centralna banka ponovno povećati ključne kamate za agresivnih 0.75 postotnih bodova.

Cijena nafte odmaknula se od najnižih nivoa

Zahvaljujući rastu u protekle dvije sedmice, cijene nafte odmaknule su se od najnižih nivoa od januara. Ipak, i dalje su daleko niže nego u martu, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišem nivou otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

– Budući da se cijena barela u Londonu sada stabilizirala unutar raspona od 90 do 100 dolara, OPEC+ će vjerovatno biti zadovoljan ishodom unatoč još uvijek vrlo neizvjesnim izgledima za ekonomiju – rekao je Kreg (Craig) Erlam iz kompanije OANDA.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 25 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zbunjujuća statistika: U BiH sve manje građana, a sve više birača?

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni...

Komisija za borbu protiv korupcije zakazala javna saslušanja, zašto je pod lupom Institut za mjeriteljstvo BiH

Komisija za borbu protiv korupcije Parlamentarne skupštine Bosne i...

Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca, evo šta očekuju poslodavci

Poslodavci su tražili da se na narednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog...

Oduzet arsenal oružja, detonatori i droga, muškarac završio iza rešetaka

Policija je uhapsila Ž.S. iz Ugljevika kojem je određen...