I ovo je Bosna i Hercegovina: 13 stranaka osvojilo mandate u skupštini koja ima 25 zastupnika

/

Nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini svjedočimo brojnim zanimljivim rezultatima.

Kandidatkinja PDP-a za predsjednika RS Jelena Trivić u selu iz kojeg potiče nije osvojila niti jedan glas, kandidatkinja HNS-a za Predsjedništvo BiH Borjana Krišto je osvojila najviše glasova u sarajevskom naselju Švrakino Selo, a kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik je osvojio najviše glasova u selu s većinskim bošnjačkim stanovništvom, Klisu.

Zanimljiva priča dolazi i iz Bosansko-podrinjskog kantona gdje se 19 političkih stranaka borilo za 25 mjesta u Skupštini, a na kraju je njih čak 13 prešlo izborni prag.

Stranka demokratske akcije je osvojila najviše glasova (15,2 posto), pa onda Narod i pravda (10,35 posto), “Novi početak” (10,29 posto)…

Izborni prag od tri posto također su prešli SDP BiH, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, NES, Nezavisna građanska lista, Bosanska narodna stranka, Bosanskohercegovački demokrati, Liberalna stranka, DF – Željko Komšić i Savez za Bolju Budućnost.

Republikanska stranka je za malo ostala ‘kratkih rukava’ jer je dobila 2,98 posto glasova.

Zanimljivo, za ulazak u Skupštinu bilo je potrebno da se dobije svega 493 glasa, koliko je imala SBB stranka. Republikanska stranka, kojoj je trebalo samo 0,02 posto glasova da uđe u Skupštinu, dobila je 405 glasova što znači da je za ostvarenje izbornog praga od tri posto bilo dovoljno vjerovatno i nešto manje od 450 glasova. Stranka demokratske akcije, koja je bila prvoplasirana, osvojila je 2.065 glasova.

U ovom kantonu prebrojani su i uneseni svi glasovi za Skupštinu, piše Radio Sarajevo. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Islamska zajednica u BiH utvrdila cijenu kurbana za ovu godinu

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj...

Zbog višegodišnjih sudskih sporova: Odmarališta u Neumu 30 godina bez obnove

Gotovo tri decenije brojni devastirani objekti u našem jedinom...

Ugašen proizvodni pogon bh. giganta nakon 132 godine rada

Pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je...

Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje za prvi maj

U ponedjeljak se očekuje sunčano vrijeme sa slabim vjetrom...