Štafeta iz Glasgowa “Running Out of Time” prolazi kroz Tešanj i završava u Sharm el-Sheiku

/

Running Out of Time sa rekordnih 7.767 km neprekidne štafete od Glasgowa do Sharm el-Sheika startala je 30. septembra i to sa ciljem promocije svijesti o klimatskim promjenama. Štafeta će proći i kroz Bosnu i Hercegovinu 20-21. oktobra 2022. godine rutom od Broda do Mostara, odakle se nastavlja ka Crnoj Gori.

Ova trkačka štafeta sa čak 3.000 učenika krenula je iz Glasgowa, grada domaćina COP 26. Tokom svoje rute sastojat će se od 700+ etapa i prolazit će kroz 18 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Finalna odrednica štafete je Šarm el-Šeik u koji bi štafeta trebala stići 6. novembra ove godine na početak COP 27. Štafetom će biti dostavljena poruka mladih o klimatskim promjenama, koja bi trebala doći do svjetskih lidera na COP 27.

Učesnici štafete će u svakoj od zemlja kroz koje budu prolazili imati lokalnu pratnju. Podršku štafeti do sada je dalo veći broj trkačkih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine, a sresti ih možete na svim dionicama rute kroz našu državu. Štafetu će kroz Bosnu i Hercegovinu pratiti: Trčanje i to, Neformalna grupa građana Kilometar života iz Kaknja, ekipa trkača iz Maglaja, Tešnja kao i drugih gradova

Dio ove štafete možete postati kao trkač ili biciklista rezervacijom dijela rute. Minimalna dužina dionice je 10 km za trkače, a dionicu može istrčati jedna ili više osoba. Trkači iz Bosne i Hercegovine pozivaju sve rekreativce da učestvuju ili da podržite naše trkače i bicikliste i prijave svoje učešće klikom OVDJE. Na linku možete rezervisati svoj dio rute u Bosni i Hercegovini.

Napojena ljudima, suncem i vjetrom, štafeta će ujediniti trkače, bicikliste i jedriličare cijelom rutom u izvanrednoj i epskoj avanturi. Preći će mora, planine, glečere i pustinju. Posjetit će škole, rizične lokacije i lokalne aktiviste koji rade na podizanju svijesti o klimatskim promjenama. Prikupljajući podršku na svakom koraku, štafeta će stići na COP 27 uz podršku više od milion glasova, piše Radio Sarajevo. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Iz kuće u Bobarama ukraden TV

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK, u vremenskom periodu od...

Detalji saobraćajne nesreće koja se dogodila u Mravićima

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK, jučer oko...

Tešanj bogatiji za 5 beba

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako je na...

Šahovski spektakl: Svečana završnica četvrtog maja u Tešnju

U subotu 04.maja održat će se posljednje kolo šahovskog...