Mnogi ne jedu ovaj dio jabuke što je ogromna greška: Upravo on sadrži najviše vitamina i vlakana

/

Jabuka je jedna od omiljenih poslastica mnogih, a naučno je dokazano da njena kora sadrži najviše vitamina.

Zbog toga se preporučuje da jabuku nikako ne gulite, već da je jedete zajedno sa korom. Postoji nekoliko opravdanih razloga za to.

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

Puna je vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 jedinica vitamina A. Bez kore ostaje sa samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 jedinicom vitamina A.

Ublažava probleme s disanjem

Jabuka vam pomaže da ublažite probleme sa disanje, ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke.

Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka sedmično imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utiče i na pamćenje

Studija koja je sprovedena prije skoro dvije decenije, pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti, prenosi B92.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...