Kako vježbanje prije spavanja utiče na san

/

Vježbanje može da podstakne opuštanje, smanji anksioznost i normalizuje vaš unutrašnji sat.

Vježbanje prije spavanja

Vježbanje povećava osnovnu tjelesnu temperaturu. Dugo se jverovalo da vježbanje prije spavanja može da oteža mogućnost da zaspimo.

Ipak, prema nedavnim istraživanjima, to možda nije nužno tačno. Istraživanja su otkrila da je moguće da uživamo u vježbanju prije spavanja, a da ne ugrozimo san. Ključno je da vodite računa o vremenu i da se fokusirate na vrstu vježbe koja neće mnogo da utiče na san.

Prema novom istraživanju, vježbanje umjerenog intenziteta u roku od 60 do 90 minuta prije spavanja ne utiče na vašu sposobnost da dobro spavate.

Da li su neke vrste vježbi bolje od drugih prije spavanja?

Nisu sve vježbe jednake kada je riječ o tome kako utiču na san. Zato je, ako želite da vježbate uveče, važno da mudro odaberete aktivnost. Uzmite u obzir i tačno vrijeme vaše vježbe.

Uopšteno govoreći, ako namjeravate da vježbate noću, najbolje je da radite aktivnosti laganog do umjerenog intenziteta. Ovaj nivo aktivnosti može da vam pomogne da brže zaspite i da imate kvalitetniji san. Takođe je važno da završite trening najmanje 1 sat prije spavanja. Ovo će vašem tijelu dati dovoljno vremena da se smiri.

(b92)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...

Probudili ste se umorni? Ove namirnice napunit će vas energijom

Loše ste spavali? Stručnjaci se slažu da bi san...