Večeras odluka o poništenju kompromitovanog konkursa za prijem kadeta u GP BiH

/

Večeras će biti održana sjednica Odbora za žalbe policijskih službenika na kojoj će, pored ostalog, biti razmatrana i sudbina kompromitovanog konkursa za prijem kadeta u Graničnu policiju BiH.

Konkurs je prekinut 24. septembra prošle godine nakon hapšenja predsjednika ove komisije i još nekoliko osoba zbog koruptivnih radnji.Obzirom da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ukupno šest osoba optuženih za izvršenje više krivičnih djela u proceduri odabira policijskih kadeta, stekli su se zakonski uvjeti da se ovaj konkurs napokon i poništi.

Kako saznajemo postoji jednoglasan stav kompletnog rukovodstva GP BiH da se kompletan konkurs poništi, ali se špekuliše da bi protiv mogao biti pomoćnik direktora Dragan Kulić.

Tužilaštvo BiH nedavno je obaviješteno je da je u cijelosti potvrđena optužnica za visoku korupciju u Graničnoj policiji BiH u predmetu Rejhan Raković i ostali.

Prva četvorica optuženih terete se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi primanja dara i drugih oblika koristi. Optuženi Mirza Ramljak za davanje dara, a optuženi Ivica Sabljo za zloupotrebu službenog položaja.

Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana skupina, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zlouporabe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i prijem istih u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 hiljada KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH.

Nakon okončane istrage koju je tužilaštvo provelo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona, navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu od više od 100 000 KM, koja je zaplijenjena u tužiteljskoj i policijskoj akciji.

Optuženi su:

  • Rejhan Raković, rođen 19.01.1980. godine u Bihaću, uposlenik Granične policije BiH, predsjednik Komisije za provođenje procedure natječaja za prijem uposlenika, državljanin BiH
  • Ensar Salčinović, rođen 09.09.1991. godine u Sarajevu, uposlenik Granične policije BiH, državljanin BiH
  • Kenit Čakić, rođen 02.05.1994. godine u Bugojnu, ranije osuđivan, državljanin BiH
  • Armin Otuzbir, zv. “Pipa”, rođen 30.11.1991. godine u Travniku, državljanin BiH
  • Mirza Ramljak, rođen 26.12.1985.godine, u Sarajevu, državljanin BiH
  • Ivica Sabljo, rođen 06.05.1980.godine u mjestu Poklečani, Posušje, uposlenik Granične policije BiH, član Komisije za provođenje procedure natječaja za prijem uposlenika, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest, za sve penzionere u Federaciji BiH jeste...

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u...

Svjetski dan slobode medija: Stanje u BiH samo se pogoršava

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. maja....