Napitak bogat vitaminima i mineralima: Bademovo mlijeko riznica zdravlja

/

Bademovo mlijeko najzastupljenije je biljno mlijeko i najveća rastuća industrija mlijeka u svijetu poslije kravljeg – u njegovim blagodatima uživaju i ljudi koji nemaju ograničenja u ishrani ili ne izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla, a ima nekoliko zdravstvenih benefita – od niskokaloričnog napitka do napitka bogatog vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima.

Nizak sadržaj ugljenih hidrata

Bademovo mlijeko sadrži pravu količinu ugljenih hidrata, koji su korisni tijelu da ga pretvori u vrstu šećera potrebnih za energiju. Međutim, kada kupujete bademovo mlijeko morate paziti da kupite ono koje ne sadrži dodatni bijeli šećer.

Vitamin D

Nedostatak vitamina D može dovesti do problema u vezi s kostima, umora i slabih mišića. Mlijeko spravljeno od badema bogat je izvor vitamina D i njegovo redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji nedostatka ovog vitamina, koji je ključan za zdrav organizam i imunitet.

Malo kalorija

U poređenju s kravljim mlijekom, nezaslađeno bademovo mlijeko ima malo šećera i ugljenih hidrata. Ima mnogo manje kalorija od kravljeg mlijeka. Stoga je malo vjerovatno da će povisiti nivo šećera u krvi i savršen je za one koji paze na svoju težinu.

Bogato vitaminom E

Bogat je izvor vitamina E, koji pomaže u poboljšanju elastičnosti kože, a takođe štiti kožu od oštećenja koja nastaju dugotrajnim izlaganjem suncu.

Izvor kalcijuma

Za ljude koji ne podnose laktozu i one koji odbacuju kravlje mlijeko zbog veganstva, bademovo mlijeko često je obogaćeno kalcijumom, kako bi se osiguralo da ljudi dobiju ovaj važan mineral. Kalcijum je koristan za zdravlje kostiju i za razvoj kostiju.

Napravite sami

Bademovo mlijeko je sigurna i zdrava alternativa za kravlje ili sojino mlijeko – ne sadrži laktozu ni gluten pa ga mogu piti i osobe osjetljive na ove sastojke, a jednostavno ga možete napraviti sami. Za osnovni recept trebaju vam samo dvije namirnice, ali možete mu dodati aromu i zasladiti ga po želji.

Sastojci:

  • 1 šolja badema
  • 1 l vode

Priprema:

Namočite bademe preko noći u vodu. Zatim ih narednog dana ubacite u multipraktik, naspite vodu i miksajte dok ne dobijete mliječnobijelu tečnost. Dobijenu tečnost zatim procijedite (uz pomoć gaze) i vaše domaće bademovo mlijeko je gotovo. Prije miksanja bademima možete dodati i nekoliko datula koje će prirodno zasladiti mlijeko. Umjesto datula, možete mlijeku nakon cijeđenja dodati kašiku meda ili stevije.

Za ukusan napitak u kojem ćete uživati u svako doba dana – možete mlijeku dodati i prstohvat cimeta i kašičicu ekstrakta vanilije, a ako mu dodate dvije čajne kašičice kakaoa ili čokolade u prahu, dobili ste čokoladno mlijeko.

Domaće bademovo mlijeko držite u frižideru i potrošite ga u roku od tri dana. Možete ga koristiti kao osvježavajući i hranjiv napitak, jesti ga uz zdrave pahuljice za doručak ili ga iskoristiti za pripremu domaćih poslastica.

Izvor: Nezavisne

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...