Maglajskom načelniku Mirsadu prijeti zatvorska kazna do pet godina

/

Da je nepoštivanje sudskih presuda u BiH postalo gotovo pravilo zorno svjedoči i primjer iz Maglaja gdje  općinski načelnik Mirsad Mahmutagić ne poštuje domaće, ali ni presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. 

Zbog ovoga je u Tužilaštvu BiH protiv njega pokrenuta istraga. Općinski budžet, na ovaj način je oštećen za dodatnih 150.000 maraka, zbog čega pojedini općinski vijećnici traže da načelnikovim nesavjesnim radom, nastale finansijske obaveze plati sam,  a ne gradjani Maglaja. Prijeti mu zatvor i do pet godina.

Sve je počelo u poplavama 2014.  kada je tadašnja općinska garnitura za saniranje posljedica poplave angažirala  i firmu „TB Inžinjering“ iz Breze kojoj račun za izvedene radove  nikada nije plaćen. Nagodbu za beskamatno obročno plaćanje duga, ističe pravni zastupnik tužioca, u Općini Maglaj su odbili.

Gradjani  općine Maglaj će, zbog ovakvog stava Općine Maglaj minimalno platiti dodatnih 150.000 KM kroz kamate i dodatne troškove koje je naložila presuda u Strazburu-ističe pravni zastupnik firme „TB Inžinjering“ Mustafa Alić.

Nakon što je općinski načelnik Mirsad Mahmutagić odbio nagodbu, Kantonalni sud u Zenici je, po tužbi,  prije pet godina naložio Općini Maglaj da izvršiocu posla isplati nesporna dugovanja. Općina se, medjutim,  oglušila o presudu ovog, ali i Vrhovnog suda Federacije i Ustavnog suda BiH, pa je sve završilo na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ukupan dug Općine Maglaj po presudi je 410.931,29 KM. Iz razloga što Općina Maglaj ignoriše obavezu plaćanja, od 25.08.2022.godine plaća i dodatnu kamatu po kursu Evropske centralne Banke od 14,5% godišnje na ukupan iznos, odnosno  preko 50.000 godišnje.

Ja sam pravnik i bezbroj puta sam upozoravao načelnika, pravobraniteljicu i vijećnike okupljene oko njih da donose odluke protivne Zakonu. Znao sam da postoji faktura koja nije plaćena, ali nisam mogao ni zamisliti da će se ovako flagrantno kršiti sve presude domaćih, a na koncu i Ervopskog suda u Strazburu. Općinska vlast nije htjela da se povinuje. Oni su nastavili svojim putem bahatosti i evo vidimo do čega smo došli da će budžet, pored onih 300 i nešto hiljada ,koje su fakturisane za radove koji su obavljeni,  morat ćemo platiti kamata nekih 150.000 KM koje nismo trebali-kaže vijećnik u OV Maglaj  Eldis Kusur.

Za budžet koji je nešto veći od sedam miliona maraka to je jako veliki iznos. Pravno gledano i s ljudske strane gledano ako sam ja proizveo štetu, a u ovom slučaju je načelnik  Mirsad Mahmutagić nesavjesnim radom u službi  proizveo štetu gradjanima od 145.000 maraka, logično bi bilo da to on iz svog džepa plati, a ne gradjani-kategoričan je vijećnik Jasmin Begić, piše afirmativa.ba.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Amina Kopić: Učenica generacije 2020 – 2024 “JU Srednje tehničke škole” Tešanj

Učenica generacije "JU Srednje tehničke škole" Tešanj je Amina...

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...