Neobičan hobi: Armina Prnjavorac vlasnica više od 1000 vrsta kaktusa

/

Gotovo pet godina, Armina Prnjavorac iz Tešanja ima pomalo neobičan hobi. Naime, osim što je supruga i majka dva sina, ona uspješno uzgaja više od 1.000 vrsta kaktusa, a kako su nam rekle njene komšije i prijatelji, jedina je u ovom kraju s tim brojem ovih biljaka.

– Ovim hobijem sam se počela baviti prije nekih pet godina, s tim da orhideje gajim već nekih 19 godina i čitav život sam okružena cvijećem. Imam preko 1000 saksija sigurno, možda čak i više raznih vrsta sukulenata. Sve je krenulo kada sam napravila svoj Facebook profil i prvo što sam potražila bile su cvjetne grupe. Svoj prvi sukulent sam kupila 2018. godine i odatle je sve počelo. Kasnije smo osnovali i svoju cvijetnu grupu „Sukulentne biljke u BiH“, koja već sada broji nekih blizu šest hiljada članova. Tu se javljamo svaki dan, kad ko stigne i ima vremena, razmjenjujemo savjete, kako sačuvati sukulente, kako i razmnožavati, kako i sačuvati preko zime , ali i u ljetnom periodu.

Pored toga što u cvjetnim grupama razmjenjuju iskustva, ona im je poslužila i za redovna druženja u cijeloj BiH, razmjenu sukulenata, ali i razvijanje prijateljstava.

– Kakanj, Zenica, Sarajevo, u svim gradovima u BiH, smo organizirali cvjetna druženja, gdje se sakupi fin broj zaljubljenika u sukulente. Iz toga su se razvila i jako lijepa prijateljstva, koja već traju nekih pet godina. Pošto su ove biljke dosta skupe, a do njih još uvijek teško dolazimo, jer nisu zastupljene na našem području, na ovim druženjima, ako neko ima svoj neki višak ili ako je kupio duplikat, onda to razmjenimo ili prodajemo. U Facebook grupi, petkom imamo prodajni dan, žene ponude svoje viškove koje su same uzgojile i prodaju, kazala je Armina za ZOS radio, te dodaje:

– Ljudima je to malo čudno, jer svi kažu imaš jako puno cvijeća zašto ne prodaješ, ne pokreneš neki biznis, međutim meni je to hobi. Ako imam neki višak, njega petkom u grupi dam na tržnicu, prodam ga i to činim tek toliko da bude samofinansirajući hobi, da od toga mogu kupiti saksije, zemlju, perlet, i sve što mi treba, a ko zna možda sve ovo jednog dana preraste u nešto više.

Armina ističe da su joj suprug i sinovi najveća podrška.

– Sada dolazi period da su moje biljke sve vani i kad ih unosim, unesem sve kolektivno, jer drugačije ne mogu zbog drugih obaveza. Unosim ih kad već počnu padati temperature u zastakljenu vikendicu, koja je vremenom postala premalena. Kako su to potrebe nalagele, morali smo praviti i drugi staklenik. Napravio ga je muž zajedno s prijateljem, a ja sam ga prefarbala. Moram istaći da mi je muž najveća podrška, pomaže mi, vozi me na druženja kad god i gdje god je to potrebno. Naravno, tu su i sinovi koji mi pomažu kada cvijeće treba premjestiti ili unijeti u staklenik.

Iako mnogi tvrde kako kaktusi nisu zatjevne biljke, Armina nam govori da ovaj hobi nimalo nije jednostavan.

– Jako ih je teško održati kod nas, jer one ipak dolaze iz sušnih predjela, Južne Afrike, Meksika, Kanarskih otoka, i su razvile sposobnost da u tim sušnim predjelima skladište vodu u svoje listove, stablo, da bi moglo da izdrži duži period bez vode. Za pravilan uzgoj najbitnije je da substrat bude porozan, vole da je supstrat rastresit. Kombinujemo zemlju za cvijeće, perlet, dosta kamenčića, kvarcnog pjeska, da bi ta voda prošla kroz supstrat i da se ne bi zadržavala, jer te biljke ne vole da sjede u mokrom supstratu, govori nam Armina i dodaje kako su ove biljeke razvile odbrambeni mehanizam.

– One su razvile svoj odbrambeni mehanizam tako što na površini listova imaju gustu prašinu koja se zove farina, imaju bodlje, koje im služe za odbranu od životinja, koje bi rado pile njihov sok. Najbolje ih je saditi terakotne saksije koje i same upijaju višak vlage. Najveći broj sukulenata zahtjeva da bude na osunčanom dijelu od izlaska do nekih 13-14 sati, jako vole sunce, mada ima i biljaka koje zatjevaju sjenu. Zimi se unose u ostakljene terase, staklenike, plastenike, koji otprilike na našim područjima se moraju blago zagrijavati, da se temperatura kreće do nekih pet stepeni.

Za kraj nam je dodala, da ono najljepše iz ovog hobija jeste cvjetno prijateljstvo.

– Nekako najljepše iz svega ovoga što se desilo jeste nastanak tih nekih cvjetnih prijateljstava, gdje imam neke žene s kojima sam već pet godina u jako dobrim odnosima i jako lijepa prijateljstva su se razvila iz toga.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Stariji sugrađani u fokusu: Odjeci Inicijative za kvalitetniji život u Tešnju

Na temelju istraživačkog teksta o potrebama penzionera, kojeg je...

Mješovita srednja škola Tešanj prva na Kantonalnom takmičenju iz informatike

Učenici MSŠ iz Tešnja učestovali su na Kantonalnom takmičenju...

Firma H&HMT Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj " Jedan...

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...