CIK danas konačno potvrđuje rezultate izbora u BiH

/

Rok za potvrđivanje rezultata izbora je 2. oktobar, a Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer nije održala sjednicu na kojoj bi potvrdili rezultate s obzirom na to da čekaju prvo odluku Apelacionog vijeća Suda BiH na žalbu koja se odnosi na ponavljanje izbora za predsjednika i potpredsjednike RS-a.

Izbori su održani tačno prije mjesec, nakon čega je uslijedilo sporo brojanje glasova te ponovno brojanje glasova za određena biračka mjesta i jedan nivo u RS-u. Prije nekoliko dana objavljeni su i ti preliminarni rezultati za predsjednika RS-a, nakon čega ostane još konačno potvrđivanje rezultata.

Nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH koje su trenutno predmet žalbi na Apelacionom odjelu Suda BiH, planirano je da se održi sjednica Centralne izborne komisije BiH na kojoj bi rezultati bili potvrđeni.

Ukoliko Apelaciono vijeće Suda BiH donese odluku o ponavljanju izbora u RS-u na nivo predsjednika, onda će rezultati biti potvrđeni za sve ostalo nivoe osim tog, piše Klix. 

 

Povezani postovi

Porazno: Evo zbog čega neće biti popisa stanovništva u BiH

Bosna i Hercegovina je, u skladu sa standardima, trebala...

U Federaciji BiH počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, kazne sljedeće godine

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas počinje primjena Zakona...

Poslodavci u FBiH sve češće traže kontrolu bolovanja

Poslodavci u posljednje vrijeme sve češće traže kontrolu bolovanja...

Crna statistika: za tri godine u BiH 721 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su...