Federalni Dom naroda danas bira novog sudiju Ustavnog suda FBiH, ovo su kandidati

/

Danas u 12 sati počinje nastavak 13. vanredne sjednice Doma naroda FBiH na kojoj bi se trebalo odlučiti ko je nedostajući deveti sudija Ustavnog suda FBiH.

Budući da je prije 15 dana problem imenovanja troje sudija Ustavnog suda FBiH koje su predložili predsjednik i potpredsjednici FBiH konačno riješen, o četvrtom nedostajećem sudiji trebao bi samostalno odlučiti Dom naroda. Delagati imaju uvid u liste ocijenjenih kandidata koje je prethodno ocijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) 2019. i 2021. godine.

VSTV utvrdio je listu od 11 kandidata na sjednici održanoj 24. februara 2021. godine te svrstao kandidate u tri grupe u skladu sa ocjenom: odličan, vrlo dobar i dobar.

U Grupi I (odličan) nalaze se Boris Barun, Branimir Orašanin, Ljubomir Ožegović, Ognjenka Škoro i Alen Taletović.

Također, na sjednici održanoj 16. oktobra 2019. godine VSTV utvrdio je da su u Grupi I (odličan) kandidati Čampara Dubravko, Mujezinović-Katana Meliha, Ožegović Ljubomir, Softić Ajša (koja je na prošloj sjendici potvrđena kao novi sudija Ustavnog suda FBiH) te Uzunović Sena.

Pojedini delagati smatraju da bi se na današnjoj sjednici trebalo odlučivati o izboru kandidata koji su ocijenjeni kao odlični.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara, povukao je prije nekoliko dana svoju kandidaturu jer odbija učestvovati u “političkim imenovanjima”.

Da bi novi sudija bio izabran, potreban je kvorum od 29 delegata Doma naroda FBiH od čega je, nakon posljednje odluke visokog predstavnika, potrebna prosta većina onih koji glasaju za donošenja odluka, piše Klix. 

Povezani postovi

UKC Tuzla objavljuje novi tender: Hoće li u četvrtom krugu konačno biti nabavljen aparat za zračenje?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli će uskoro objaviti novi,...

I dalje se traga za Dankom, stotine ljudi i danas na terenu

Od utorka se traga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja...

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...