Gradonačelnik održao sastanak sa direktorima škola, predstavnicima učenika i roditelja radi problema prevoza učenika

/

Gradonačelnik Hašim Mujanović održao je, 2. 11. 2022. godine, sastanak sa direktorima srednjih škola u Zavidovićima, predstavnicima učenika i roditelja. Sastanku su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Idriz Alihodžić, gradske službenice Selma Džaferović i Amira Šibonjić i autoprevoznik Garić Munir.

Tema sastanka bili su problemi u prevozu učenika i putnika u Zavidovićima kao i mogućnosti subvencioniranja mjesečnih karata za socijalno-ugrožene i druge učenike srednjih škola u Zavidovićima. Tokom razgovora prisutni su dobili potrebna obrazloženja o zakonskim preprekama uvođenja novih voznih linija obzirom da aktuelni vozni red ističe početkom naredne godine. Tek tada je moguće korigovati vozni red i prilagoditi ga potrebama učenika i rasporedu nastave.

Jedan od zaključaka sastanka je da će u narednom periodu biti kompletirane i izdate mjesečne karte za učenike srednjih škola za koje od strane predstavnika mjesnih zajednica nisu dostavljeni prijedlozi, a da će decembarske mjesečne karte biti subvencionirane u potpunosti, za sve učenike srednjih škola, od strane Grada Zavidovići iako ne postoji zakonska obaveza finansiranja prevoza učenika srednjih škola jer je nadležnost nad srednjim školama na kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Gradonačelnik je iskazao interes da u rješavanje ovog problema uključi sve subjekte, učenike i roditelje učenika, direktore škola kao i prevoznika.

Prilikom susreta usvojen je i prijedlog da se od strane nadležne gradske službe uputi poziv Ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona za održavanje sastanka na kojem bi bili prisutni svi današnji akteri, a sve kako bi se kantonalno Ministarstvo, kao izvorno nadležno, uključilo u rješavanje prevoza i za učenike srednjih škola.

Gradonačelnik doc. dr. Hašim Mujanović napominje da Gradska uprava Zavidovići već duži niz godina finansira kupovinu mjesečnih karata za socijalno-ugožene učenike zavidovićkih srednjih škola, po prijedlozima predstavnika mjesnih zajednica, sve u namjeri da se roditeljima olakša a socijalno-ugoženim učenicima omogući neometano školovanje. U tom kontekstu, nakon sastanka, ponovo su pozvani svi predsjednici savjeta mjesnih zajednica u Zavidovićima da dostave dodatno imena učenika čiji roditelji nisu u mogućnosti obezbijediti mjesečne karte učenicima srednjih škola u namjeri da se postojeći spiskovi dopune i proslijede prevozniku.

Gradonačelnik, također, ističe da Gradska uprava stoji na raspolaganju svim građanima Zavidovića, te naglašava da nije bilo potrebno održavanje protesta, koji su organizovani od strane jedne političke opcije i gradskog vijećnika iz te političke opcije a radi prikupljanja jeftinih političkih poena i radi populizma, ne birajući sredstva i načine, koristeći pri tome i učenike koji bi umjesto na ulici trebali biti u školskim klupama. Umjesto toga bilo bi uputno da putem predstavnika, u višim nivoima vlasti, iz svoje političke opcije pokušaju obezbijediti finansijsku podršku Gradu Zavidovići i projektima koje Gradska uprava i Gradonačelnik realizuju. Također, bilo bi poželjno sarađivati sa Gradonačelnikom i službama umjesto destruktivnog, nekulturnog i bezosjećajnog korištenja govornice u vlastitu promociju, obmanjujući javnost i utjerivajući u laž i Gradonačelnika, njegove pomoćnike i saradnike.

Nadalje, Gradski vijećnici su imali priliku na protekloj sjednici Gradskog vijeća Zavidovići u Nacrtu Budžeta predvidjeti i obezbijediti sredstva i za subvencioniranje mjesečnih karata a imat će priliku to predložiti i tokom javne rasprave, te na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća prilikom usvajanja Budžeta Grada Zavidovići za narednu godinu i to na način da jasno i precizno odrede s kojih transfera uzeti sredstva i prebaciti ih na one transfere i namjene za koje smatraju da je to potrebno. Gradonačelnik ističe da će poštovati odluke Gradskog vijeća i iste provesti u djelo.

PREUZIMANJE:
– Dopuna spiska učenika srednjih škola korisnika besplatnih mjesečnih karata za mjesec novembar 2022. godine, koje će finansirati Grad Zavidovići

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Iz kuće u Bobarama ukraden TV

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK, u vremenskom periodu od...

Detalji saobraćajne nesreće koja se dogodila u Mravićima

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK, jučer oko...

Tešanj bogatiji za 5 beba

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako je na...

Šahovski spektakl: Svečana završnica četvrtog maja u Tešnju

U subotu 04.maja održat će se posljednje kolo šahovskog...