Državni zatvor traži 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika, planira drugu osmatračnicu, nema ni prve

/

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija BiH, odnosno državni zatvor, za iduću godinu traži 800.000 KM za izgradnju druge osmatračice i pristupnog puta, a izgradnja prve osmatračnice, za koju im je ove godine odobren novac, još nije počela.

– U Nacrtu programa rada za 2023. godinu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine je planirana izgradnja druge osmatračnice i pristupnog puta. Početak izgradnje će zavisiti od toga da li će budžet za narednu godinu biti na vrijeme usvojen.

Izgradnja prve osmatračnice je kapitalni projekat i planiran je u budžetu za 2022. godinu. Tenderska procedura je okončana, te se početak radova očekuje u 2022. godini dok bi završetak izgradnje trebao biti u 2023. godini – odgovoreno je prije nekoliko dana iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine čija je izgradnja koštala skoro 40 miliona eura.

Kako je navedeno u programu rada, cilj izgradnje osmatračnice, za koju traže 710.000 KM, i pristupnog puta, za koji treba 90.000 KM, jest osiguranje sigurnosti, sprečavanje bjekstva ili pripremanja nekih drugih krivičnih djela.

Programom rada za iduću godinu državni zatvor treba i oko 1,6 miliona KM za humaniji tretman zatvorenika pod pojačanim nadzorom. Pod pojačanim nadzorom se podrazumijeva posmatranje i češća kontrola noću i danju, a izvršava se na način da ne remeti svakodnevne aktivnosti.

Osim toga, za unapređenje tretmana zatvorenika planirali su 4,2 miliona KM, a za ažurno postupanje sa žalbama i drugim podnescima 3,3 miliona KM.

Ukupno Zavodu u idućoj godini treba oko 16,8 miliona KM, od čega su kapitalna ulaganja oko dva miliona KM, a ostalo su tekući izdaci.

– Zavod obavlja procjenu i klasifikaciju zatvorenika u cilju postizanja uspješnog tretmana. Zavod osigurava zakonito izvršenje programiranja i koordinacije odgojnog rada i ispitivanja ličnosti zatvorenika, nakon čega izrađuje odgovarajući program tretmana za svakog zatvorenika – piše u nacrtu programa rada.

U državnom zatvoru pažnja se posvećuje kvalitetu života zatvorenika. Prema izvještaju o radu za prošlu godinu, Zavod, koji je namijenjen osobama optuženim ili osuđenim za ratne zločine, korupciju visokog nivoa, te organizovani kriminal i slično kvalifikovane zločine, između ostalog ima službe tretmana, zdravstvene zaštite, službu za radni angažman za koji se zatvorenicima redovno plaća naknada.

– Zatvorenicima je omogućen rad u skladu s njihovim psihofizičkim sposobnostima, stručnoj spremi i mogućnostima Zavoda. U slučaju potrebe, Zavod organizira nastavu za opće i stručno obrazovanje i osposobljavanje. Prilikom određivanja vrste posla, Zavod vodi računa i o želji zatvorenika da rade određeni posao. Zavod vodi računa da mjere zaštite na radu pritvorenika i zatvorenika odgovaraju zaštiti na radu u preduzećima u kojima se obavljaju slični poslovi – piše u izvještaju.

Zavod osigurava uvjete za zadovoljavanje vjerskih potreba zatvorenika, koji imaju pravo i da se informišu o novostima u svijetu putem štampe, radija, televizije i na drugi pogodan način, o čemu se brine upravnik Zavoda.

– Smještaj pritvorenika i zatvorenika u Zavodu u skladu je sa propisanim higijenskim uvjetima i mjesnim klimatskim prilikama. Pritvorenici i zatvorenici imaju pravo na liječenje, popravku i vađenje zuba, te hospitalizaciju – dio je izvještaja.

Pažnja se posvećuje i zatvorenicima koji su strani državljani pa zavodska kuhinja, u skladu s mogućnostima, osigurava uvjete u pogledu njihovih prehrambenih zahtjeva zatvorenika.

– S ciljem što većeg razumijevanja problema i kulturnog porijekla zatvorenika stranih državljana, te pomoći da oni uspješnije rješavaju sve svoje probleme u Zavodu, upravnik Zavoda razmatra i raspoređuje određeni broj zavodskih službenika na intenzivniji rad sa stranim zatvorenicima, te im u tom pravcu osigurava više specijaliziranu stručnu obuku, kao što su: učenje stranih jezika, kulture, običaja ili drugih pitanja koja se pojavljuju u vezi s određenom grupom zatvorenika stranih državljana – piše u izvještaju, prenosi Zenit. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

CIK, pored 7,4 miliona KM, traži još para za izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) pisaće Ministarstvu finansija i...

Uključena i BiH: U 12 call centara razbijena kriminalna mreža koja se bavila prevarama

U akciji "Pandora", koju je podržao Europol, krajem aprila...

Građani BiH bi do kraja godine mogli imati digitalni novčanik: Znate li šta on podrazumijeva?

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...

Za poboljšanje cestovne infrastrukture i sigurnosti u prometu odobren utrošak 22 miliona KM

Vlada Federacije BiH usvojila je danas na prijedlog Federalnog...