Recept za savršenu kremu od vanilije bez jaja koja je gotova za čas

/

Ovaj recept za jednostavnu kremu od vanilije je izvrsna zamjena za puno teži i kompliciraniji crème anglaise. Gotova je u svega nekoliko minuta, a može se poslužiti uz sve vrste slastica, naročito germknedle ili savijače ili iskoristiti kao glazura za torte i kolače.

Priprema se od svega nekoliko osnovnih sastojaka i svakako je lakša od sličnih krema koje se pripremaju s jajima i većom količinom maslaca. Može se preliti preko svježeg voća ili sladoleda, a savršeno će pristajati uz savijaču od jabuka ili suve kolače poput kuglofa.

Priprema

Za pripremu ove kreme prvo je potrebno zakuvati manju količinu vode pa u maloj posudi pomiješati šećer i fini jestivi skrob. Mješavina šećera i skroba se dodaje kipućoj vodi i miješa dok se sve dobro ne sjedini. Vatru je potom potrebno smanjiti, a kremu kuvati uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.

U zgusnutu kremu se dodaje vrhnje, sve se dobro promiješa i uklanja s vatre. Zatim se umiješaju maslac, ekstrakt vanilije i prstohvat soli i krema je spremna za korištenje. Upotrebite je dok je još topla, a u frižideru se može čuvati poklopljena do sedmicu dana, samo je prilikom korištenja treba ugrijati na laganoj vatri.

Varijacije i savjeti

Za još laganiju verziju, u potpunosti izostavite vrhnje i zamijenite ga vodom, a ako želite postići blagi okus karamele, upotrijebite smeđi šećer. Ekstrakt vanilije možete zamijeniti jednakom količinom paste od vanilije ili se poslužite mahunom vanilije. Ako koristite mahunu vanilije, prvo ju razdvojite i sjemenke ostružite u vodu.

Mahune zatim ubacite u kipuću vodu i kuhajte prema originalnim uputama, a prije posluživanja ih uklonite. Dio vode možete zamijeniti voćnim likerom, a kremu uvijek možete začiniti sitno naribanom koricom narandže, limuna ili limete.

(Index)

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Marija Šerifović progovorila o svojim planovima za udaju

Popularna pjevačica, Marija Šerifović, se družila sa pratiocima na...

Legendarni Bruno Langer o saradnji sa grupom ZAR: Svi živimo rock ‘n’ roll

Grupa ZAR predstavila je spot za pjesmu "Žurim" na...

Nagli pad polena alergenih biljaka u zraku, povoljna situacija zadržat će se i u narednim danima

U zraku se bilježi pad koncentracija polena alergenih biljaka,...