Ministarstvo odbrane BiH želi dodatnih 45,8 miliona, a vojnici hodaju goli i bosi

/

Ministarstvo odbrane (MO) BiH uputilo je u dalju proceduru budžetski zahtjev kojim traži da se okvir za iduću godinu poveća za minimalno dodatnih 45.789.000 KM.

MO BiH, podsjetimo, i u ranijim godinama je imalo povećanje apetita, pa im je budžet, recimo, u 2020. godini iznosio 287,34 miliona KM, a u tekućoj, 2022. godini, iznosi 306,67 miliona maraka.

Za povećanje, koje su zatražili za 2023. godinu, MO BiH naveo je i nekoliko argumenata.

“Od zatraženih 45.789.000 KM, 8.648.000 KM je za implementaciju izmjena Zakona o platama i izmjene koeficijenata, te troškova toplog obroka i prevoza za pripadnike MO i OS BiH, a preostalih 37.141.000 KM za realizaciju planskih aktivnosti”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz MO BiH.

Zanimljivo je, međutim, da fiskalni okvir za 2023. godinu još nije usvojen, a Ministarstvo finansija i trezora je dostavilo finansijska ograničenja na bazi postojećih projekcija, tako da je za MO BiH dodijeljeno finansijsko ograničenje u iznosu od 313.600.000 KM. To im je malo, požalili su se iz MO BiH.

“Dodijeljeni finansijski okvir nije dovoljan za finansiranje osnovnih planskih aktivnosti u narednoj godini, posebno imajući u vidu da je došlo do izmjene propisa za plate i naknade na nivou institucija BiH, čiji efekti nisu obuhvaćeni finansijskim ograničenjem, jer je budžetski proces pokrenut ranije”, žale se iz MO BiH.

Ovdje se, međutim, apetiti MO BiH ne završavaju, pa su kroz aneks budžetskog zahtjeva tražili da se osigura dodatnih minimalno 12.750.000 KM za kapitalne troškove za opremanje.

“Odnosi se to na kapitalne troškove za opremanje u skladu sa usvojenim planom modernizacije i potrebnim ulaganjima u infrastrukturu, s obzirom na to da materijalno stanje u OS BiH nije zadovoljavajuće, zbog dugogodišnjeg nedovoljnog nivoa finansiranja ovog segmenta, posebno zadnjih par godina kada smo gotovo redovno budžetsku godinu započinjali privremenim finansiranjem, što je dodatno otežavalo ulaganja u opremu i infrastrukturu ionako nedovoljnih sredstava (ispod dva odsto budžeta je za kapitalne troškove)”, rekli su iz MO BiH.

U dosadašnjem periodu, podsjećaju, pokrenuli su višegodišnje kapitalne projekte (nabavka i remont helikoptera i nabavka specijalizovanih vozila), ali, kako ističu, dodatna sredstva za to nisu obezbijeđena, pa je to finansirano kroz uštede i prestrukturiranja iz odobrenog budžeta, kao i uz podršku partnerskih zemalja.

“Nedovoljan nivo finansiranja i dalje ostaje jedan od najznačajnijih izazova za osiguranje potrebnih materijalnih uslova za održavanje i unapređenje borbene spremnosti OS BiH za realizaciju zakonom propisanih misija i međunarodnih obaveza”, navode iz MO BiH.

S druge strane, Dušanka Majkić, druga zamjenica predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, kaže da MO BiH stalno kuka da im nedostaje novca, a ona je, podsjeća, često poručivala da je mnogo zanimljivije na koji način oni taj novac troše.

“Oni rade praktično bez ikakve kontrole, nikome ne polažu račune i ponašaju se kako hoće. Savjet ministara ne bi trebalo da donese bilo kakvu odluku u vezi sa povećanjem njihovog budžeta dok Komisija za odbranu i bezbjednost ne analizira na šta će ta sredstva biti potrošena. Ako vidimo da vojnici hodaju goli i bosi, da im godinama nisu obezbijeđene osnovne stvari za rad, onda mnogo toga tu ne štima i trebalo bi provjeriti o čemu se tu radi”, kaže Majkićeva za “Nezavisne novine”.

I zaista, nedavno se jedan vojnik “Nezavisnim novinama” požalio na haotično stanje u kojem je oprema koju koristi.

“Uniforma je takva da se više ne može ni ušiti koliko je pohabana. Uglavnom imamo po dvije, od kojih jednu nosimo svakodnevno, a drugu čuvamo za neke specijalne prilike kada treba da izgledamo ‘pristojno’. Čizme se raspadaju, a šansa da zadužimo nove je u domenu naučne fantastike”, rekao je za “Nezavisne novine” jedan vojnik OS BiH, koji nas je zamolio da mu ne navodimo ime.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...