Domaće izvozne firme već su u problemima, a dolaskom zime strah dodatno raste

/

Visoka inflacija uzrokovala je nagli skok cijena repromaterijala na evropskom tržištu, što je stvorilo probleme domaćim, izvozno orijentisanim preduzećima.

U prijedorskoj firmi “Lipa-drvo” tvrde da se od početka 2021. godine suočavaju sa konstantnim rastom inflacije. Kažu da je u periodu nakon inflacije, globalna potražnja nadmašila ponudu te da je to doprinijelo rastu cijena na svim nivoima.

“Nakon rata u Ukrajini, posljedična cijena energenata i još uvijek niske kamatne stope doprinijele su značajnom rastu inflacije i do 15 posto. Inflacija je stvorila neizvjesnost i nesigurnost na tržištima, a samim tim i pad globalne trgovine”, kaže Zorica Savić, direktorka firme.

U Masterwoodu iz Kozarca, firmi koja proizvodi i prodaje namještaj, ističu da posla imaju, ali s obzirom na to da teško dolaze do repromaterijala, strahuju da u dogledno vrijeme neće moći udovoljiti kupcima.

“Strahujemo od toga šta će biti na zimu, kada počnu ozbiljnije hladnoće i kada se ljudi u Evropi počnu baviti nabavkom energenata i drugim problemima. Bojim se da će potražnja drastično biti smanjena, a samim tim i naša proizvodnja. Što se izvoza tiče, za sada nemamo problema”, rekao je vlasnik pomenutog preduzeća Dragoslav Šiljak.

Promet robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom za devet mjeseci ove godine iznosio je 9,28 milijardi KM i veći je u odnosu na isti period prošle godine za 2.120.000 KM, tačnije za nekih 30 posto. Izvoz je iznosio 4,06 milijardi KM i veći je za 884 miliona KM u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine. Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 1,16 milijardi KM i povećan je za 351 milion KM.

“Došlo je do pada pokrivenosti uvoza izvozom, sa nekih 80 posto na nešto manje od 78 posto. Sve ovo je direktna posljedica inflacije. Rast industrijske proizvodnje je tek 1,5 posto. Ono što nas brine je to što smo imali rast industrijske proizvodnje dosta manji u odnosu na prosjek od prethodnih godina. To je bilo očekivano. Pojava inflacije u početku djeluje stimulativno na privredu i vuče rast privrednih aktivnosti. Nakon toga, ako posmatramo visoke stope rasta inflacije i ako ona duže traje, onda ulazimo u period stagnacije i nakon toga možemo očekivati i pad privredne aktivnosti, a to je najgori scenario”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a.

On je istakao i da su cijene industrijskih proizvoda skočile za 23 posto, a u Njemačkoj za čak 40 posto. S obzirom na to da uvozimo većinu proizvoda, to se odražava i na poslovanje domaćih preduzeća.

Izvor: Klix

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U FBiH vrijednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda 106,8 miliona

Ukupna vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda vlastite proizvodnje poljoprivrednih preduzeća...

CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je...

Od 142 načelnika u BiH samo su dva mlađa od 30 godina

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani...

Aero klub JMB Aircraft Germany na sarajevskom aerodromu

Članovi njemačkog aero kluba JMB Aircraft Germany sa 15...