Pet godina od odlaska Rifata Kantića Kike

/

Na današnji dan prije pet godina ovaj svijet je napustio Rifat Kantić Kiko, jedan od najproduktivnijih i najznačajnijih kulturnih poslenika u cjelokupnoj tešanjskoj historiji.

Kiko je poznat i priznat prvenstveno kao teatarski djelatnik koji je u tešanjskom pozorištu režirao 22 predstave, više nego iko drugi, ali njegov ukupni stvaralački trag u kulturnom razvoju Tešnja višestruk je i objektivno nesaglediv. U tome je od posebne vrijednosti ogroman doprinos koji je on prije rata davao sa pozicije sekretara Samoupravne interesne zajednice za kulturu – pokrećući, koordinirajući i bdijući nad realizacijom iznimno značajnih kulturnih poduhvata koji su se tada u Tešnju začinjali i ostvarivali.

Kao rezervni pješadijski oficir JNA, Kiko je bio uključen i u pripremu otpora agresiji, a tokom rata nalazio se na vrlo odgovornim pozicijama. Najprije je bio komandant Manevarskog odreda Teritorijalne odbrane, zatim komandant Regrutnog centra Armije u Tešnju, a posljednji ratni period bio je pomoćnik komandanta 374. (teslićke) brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Od 1996. do odlaska u penziju 2001. godine Kiko se nalazio na čelu Zaštite spomenika i muzejske djelatnosti Centra za kulturu i obrazovanje, ali njegova uloga u našoj ustanovi bila je u tom periodu znatno šira i intenzivnija od impresivnih rezultata koji su tada postizani u njegovom “resoru”.

Objavio je i dvije vrlo zapažene knjige (»Talija 135 godina u Tešnju« i »Ponešto o Tešnju i njegovim ljudima«) i priredio još dvije, a Centar planira da 2023. godine, uz 80-tu godišnjicu rođenja Rifata Kantića, u manifestaciji Tešanjsko proljeće organizira veče posvećeno ovoj izuzetnoj ličnosti. Tada će biti otvorena izložba o Kikinom životu i radu i predstavljena prigodna knjiga o njemu, koja je u pripremi, saopćeno je iz Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...