U BiH je 4,8 posto prijevremeno rođenih: Veliki izazov i za roditelje i zdravstvene radnike

/

U svijetu je pet do deset posto prijevremeno rođenih beba. Prema podacima iz studija koje su rađene, u Bosni i Hercegovini je procentualno 4,8 posto prijevremeno rođenih beba. Mi se tu uklapamo u svjetske standarde, ali nivo zdravstvene zaštite za bebe i psihološke pomoći za porodice svakako mogu biti znatno bolji.

BROJNI IZAZOVI

Danas je Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Prvi put je obilježen 17. novembra 2011. godine, kao produkt saradnje Fondacije March of Dimes (SAD), Evropskog fonda za brigu o novorođenčadi koji predstavlja roditelje 20 evropskih zemalja, Fondacije Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne fondacije za prijevremeno rođenu djecu Australija.

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće. Ona su osobito osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji, kao i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima.

– Ja sam majka prijevremeno rođene djece. Imam dva prijevremeno rođena djeteta. S tim što je drugo dijete imalo veće komplikacije, pa smo odlučili da osnujemo udruženje s ciljem da pomognemo drugim roditeljima. Kada sam rodila drugo dijete, jednostavno nisam se imala kome obratiti, kazala je Monika Blaž iz Viteza, osnivačica Udruženja Mali heroji, koje egzistira u srednjoj Bosni od aprila ove godine, a okuplja roditelje prijevremeno rođene djece i roditelje prijevremeno rođene djece sa posebnim potrebama.

Prema njenim riječima, primarni cilj Udruženja je unapređenje zdravstvene zaštite prijevremeno rođene djece, te pružanje psihološke pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece.

Nedavno je u Zenici, u organizaciji Udruženja Mali heroji, održano stručno predavanje za roditelje i trudnice. O prevenciji i rehabilitaciji prijevremeno rođene djece govorile su Melisa Čančar, diplomirana fizioterapeutkinja i certificirana Vojta terapeutkinja, i Monika Blaž.

POMOĆ RODITELJIMA

– Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine. Stoga je Udruga Mali heroji osnovana na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s namjerom osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece, objasnila je Monika Blaž.

U srednjoj Bosni nema preciznih podataka o broju prijevremeno rođene djece. Udruženje ima članove u više općina, kako Srednjobosanskog tako i Zeničko-dobojskog kantona.

oslobodjenje.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Građani BiH će do kraja godine imati digitalne novčanike

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka...

Snižena cijena peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u Republici Srpskoj znatno...

Traži se firma za štampanje glasačkih listića, bit će utrošeno 77 tona papira

Centralna izvorna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je nabavku za usluge štampanja i...

U BiH zaposlene 852.921 osoba, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u...