Obavještenje o davanju saglasnosti na Program socijalno-interventne pomoći bivšim radnicima privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije sa područja Grada Zavidovići

/

Tokom završnog roka, po Obavještenju za prijavu prema objavljenim PRELIMINARNIM listama – potencijalnih korisnika (trenutno nezaposlenih i zaposlenih osoba) socijalno-interventne pomoći bivšim radnicima privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije čije je sjedište bilo registrovano na području Grada Zavidovići, u periodu od 28. do 31.10.2022. godine podneseno je nekoliko desetina zahtjeva od strane PENZIONERA bivših radnika IP Krivaja – u stečaju, te da je i poslije isteka roka za prijavu prema informacijama sa Pisarnice gradske uprave bilo i dodatnih penzionera koji su tražili obrazac zahtjeva za prijavu sa namjerom da podnesu zahtjev za pomoć, ali im je rečeno da je istekao rok za prijavu te da penzioneri i inače nisu mogli biti podnosioci zahtjeva za navedenu pomoć.

Na posljednjoj 6. sjednici Komisije kada su utvrđeni i preostali korisnici pomoći iz kategorije zaposlenih, pomenuta je i ova činjenica: da ima prijava „penzionera“ koji su podnijeli zahtjeve na propisanom obrascu predviđenom prema Obavještenju samo za „nezaposlene / zaposlene“,  te je konstatovano obzirom da se ne radi o prigovorima po Preliminarnim listama Komisija nema obavezu pojedinačno odgovarati po prijavama već da se Obavještenjem koje će se objaviti na Oglasnoj ploči i WEB stranici gradske uprave Zavidovići o istom obavijeste „aplikanti – penzioneri“, te ujedno informišu i preostali penzioneri „Krivaje“ koji su penzionisani u periodu od 11.07.2011. do 08.09.2022. godine (ukupno 705, prema spisku iz prijave poslodavca,  IP „Krivaja“ – u stečaju), da kao penzionisane osobe nisu mogli aplicirati za ostvarivanje prava na socijalno-interventnu pomoć.

U prilog iznesenoj konstataciji, a prema Odluci Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 08.09.2022. godine, kojom je data saglasnost na Program socijalno-interventne pomoći bivšim radnicima privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije sa područja Grada Zavidovići (vidjeti kopije Odluke i Programa – u prilogu),  ukazujemo  vam na  odredbu iz Programa kojom je precizirano ko može biti korisnik socijalno-interventne pomoći odnosno da to nisu penzioneri.

Programom pomoći, tačka 3. Cilj programa, određeno je: „Program se realizuje s ciljem pružanja socijalno-interventne pomoći bivšim radnicima privrednih društava sa područja Grada Zavidovići, a koja su u postupku stečaja i / ili likvidacije tih preduzeća ostali bez posla.“, također u tački 6. Programa „Kriteriji za odabir korisnika“, stoji:

Korisnici Programa mogu biti bivši radnici privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije čije je sjedište bilo registrovano na području Grada Zavidovići koji ispunjavaju sljedeće kriterije:

  • da imaju prijavljeno prebivalište na području Zeničko-dobojskog kantona najmanje 2 (dvije) godine,
  • da su evidentirani na spiskovima bivših radnika privrednih društava koji ispunjavaju kriterije Programa,
  • da se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i da nisu korisnici naknade za nezaposlenost,
  • ukoliko su zasnovali radni odnos kod novog poslodavca da ukupna primanja po osnovu plaće koju ostvaruje kod novog poslodavca ne prelaze iznos veći od posljednje objavljene prosječne plaće Zeničko-dobojskog kantona.

Imajući u vidu citiranu tačku 6. Programa socijalno-interventne pomoći bivšim radnicima privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije sa područja Grada Zavidovići, odredbe kriterija c) i d) jasno definišu jedine dvije kategorije bivših radnika koje mogu ostvariti socijalno-interventnu pomoć, a to su: nezaposlene i zaposlene osobe, ali i oni pod uvjetima preciziranim u podtačkama c)  i d), tačke 6) Programa.

Prilog : Odluka o davanju saglasnosti na Program socijalno-interventne pomoći bivšim radnicima privrednih društava u stečaju ili postupku likvidacije sa područja Grada Zavidovići

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Javni poziv: Podsticaji samozapošljavanja za pripadnike branilačke populacije ZDK za 2024. godinu

Javni poziv za dodjelu podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije...

Javni poziv: Podsticaji zapošljavanja pripadnika branilačke populacije ZDK u pravnim licima za 2024. godinu

Javni poziv za dodjelu podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije Zeničko-dobojskog...

Doboj Jug: Obavještenje o dodjeli novčanih sredstava: za pomoć u stambenom zbrinjavanju branilaca i njihovih porodica

Obavještavaju se branioci i članovi njihovih porodica koji imaju...

JU OŠ „Rešad Kadić“ Tešanj raspisuje ponovni javni konkurs za upis polaznika

Na osnovu člana 24. Zakona o obrazovanju odraslih („Službene...