Rekordan broj djece koja su propustila vakcinu protiv ospica

/

Rekordno visok broj od gotovo 40 miliona djece širom svijeta propustilo je primiti dozu vakcine protiv ospica u 2021. godini, prema novom izvještaju objavljenom u srijedu u kojem je utvrđeno da se nivo imuniteta nije oporavio nakon poremećaja uzrokovanih pandemijom kovid-19.

Istraživanje, koje su zajednički objavili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država (CDC), kaže da je pad bio veliki korak nazad u eliminaciji smrtonosne bolesti.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Gebrežesus primijetio je ironiju u činjenici da su vakcine protiv kovida-19 razvijene i korištene u rekordnom roku, a rutinski programi imunizacije bili su loše pogođeni, ostavljajući milione u opasnosti.

“Vraćanje programa imunizacije na pravi put apsolutno je kritično. Iza svake statistike u ovom izvještaju stoji dijete u riziku od bolesti koja se može spriječiti”, rekao je u izjavi.

Prema izvještaju, 25 miliona djece propustilo je prvu dozu, a 14.7 miliona drugu, prenosi “CGTN“.

Povezani postovi

“Fatalna ujna” i nećak dobili 11 godina i 10 mjeseci za ubistvo njenog muža

Na Županijskom sudu u Splitu objavljena je presuda "fatalnoj...

Uznemirujući sadržaj / “Završit ću kao Nizama”. Supruga bivšeg reprezentativca Hrvatske podijelila snimak na kojem je tuče

Nasilje nad ženom, bivšom suprugom bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca...

Trostruki ubica Alen R. izvršio samoubistvo u zatvoru: Među njegovim žrtvama i dijete

Alen R, trostruki ubica porijeklom iz Bosne i Hercegovine,...

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi...