Imate tanku i lomljivu kosu? Možda je vaša ishrana problem?

/

​Ako primjećujete da vam kosa sve više opada i želite pronaći uzrok problema, stručnjaci predlažu da prvo analizirate svoju ishranu. Dok je gubitak kose neizbježan i javlja se kako starimo, ishrana siromašna proteinima može dovesti do slabe i lomljive kose.

“Proteini pomažu stanicama, uključujući onima koje čine našu kosu, da rastu. Bez proteina naša kosa puca i postaje tanka. Nedostatak proteina može uzrokovati gubitak kose jer je potreban za sintezu keratina. Keratin je jedinstveni protein koji se nalazi u našoj kosi, održava kosu zdravom i pomaže tijelu da dobije hranjive tvari koje su mu potrebne za održavanje zdrave kose”, objasnila je stručnjak za zdravlje kose, Ganima Abdula.

Budući da proteini čine cijelu strukturu kose, njihov nedostatak može uzrokovati gubitak kose.

“Neki ljudi su na dijetama pa ne unose dovoljno proteina, a to iscrpljuje zalihe proteina i dovodi do nedostatka hranjivih tvari i gubitka kose”, dodala je.

Kreatorka Kandida dijete, Lisa Ričards, kaže da na zdravlje kose i te kako utiču hranjive tvari koje unosimo.

“Kako starimo, moraćemo mijenjati ishranu jer se naše potrebe za hranjivim tvarima mijenjaju. Posebno se fokusirajte na jaja i mliječne proizvode koji obiluju biotinom, vitaminom B12, proteinima, cinkom i omega-6 masnim kiselinama. Tu su i sjemenke, orašasti plodovi, riba i slatki krompir, kao i jogurt, piletina, govedina i mahunarke”, nabraja Ričardsova.

Pojedinac obično treba najmanje 45 grama proteina svaki dan da bi mu kosa bila zdrava, ali to zavisi o tjelesnoj težini i režimu ishrane, piše “SheFinds”.

Izvor: Nezavisne

 

Povezani postovi

Ne bacajte iscijeđen limun: Zaledite koru i iskoristite kasnije

Limun je jedan od rijetkih vrsta voća s korom...

Nutricionisti tvrde: Ova namirnica topi salo ako je jedete za doručak

Činjenica je da zdrava prehrana predstavlja jednu od ključnih...

Pogledajte koji horoskopski znakovi će se obogatiti u februaru

Saznajte tko će plivati ​​u novcu, a tko će...

Zašto jabuke ne treba guliti

Još od ranog djetinjstva roditelji su nas upozoravali kako...