Ekipe civilne zaštite na terenu: Vodostaj rijeke Une u porastu, Banja Luka donira vreće pijeska

/

Nadležne službe civilne zaštite u BiH i dalje rade kako bi se sanirale posljedice poplava koje su ugrozile imovinu građana na sjeveru naše zemlje.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik održava stalan kontakt sa predstavnicima lokalnih zajednica u tom bh. entitetu u kojima je zbog oblinih padavina ugrožena imovina građana, dok su iz Civilne zaštite RS-a zamolili građane da ne šire paniku.

Nakon što su padavina uzrokovale poplave na sjeveru Bosne i Hercegovine, kao i aktiviranje klizišta, Dodik je saopćio da je uputio zahtjev za angažovanje svih resursa kako bi se pomoglo građanima i zaštitila njihova imovina.

“Razgovarao sam sa direktorom Civilne zaštite da se angažuju i dodatne ekipe iz Banja Luke da se pomogne ugroženim područjima”, istakao je Dodik.

Iz Civilne zaštite RS-a istaknuto je da su njhovi pripadnici upućeni na pružanje pomoći u općini Kozarska Dubica.

Uprava civilne zaštite Republike Srpske moli građane da ne šire dezinformacije i paniku o pucanju nasipa.

“Prema zvaničnim informacijama dobijenim od načelnika općine Kozarska Dubica došlo je do prelivanja nasipa u dužini od 100 metara, ali se ulažu svi napori da se zaštite ljudski životi i imovina na lokalitetu Dragsenić. Ukoliko to situacija na terenu bude zahtjevala biće angažovane i dodatne snage za pomoć lokalnim zajednicama”, naglasili su.

Kazali su i da je Grad Banja Luka uputio pomoć u vidu mašine za punjenje vreća pijeskom i 10.000 komada vreća za pijesak.

Podsjećamo, obilne padavine su u posljednja dva dana prouzrokovale probleme u Unsko-sanskom kantonu, dok je voda ušla u više od 200 objekata u Prijedoru.

U Bihaću je u prethodna 24 sata evidentirano 97 litara po metru kvadratnom padavina što je blizu mjesečnog izmjerenog prosjeka u tom gradu.

Vodostaj rijeke Une iznosi od 142 do 386 centimentra što je maksimalno zabilježen vodostaj koji je i dalje u porastu.

iz BIHAMK-a javljaju kako zaostale vode na kolovozu ovoga jutra mjestimično ima na dionicama putnih pravaca Bosanska Otoka-Bužim-Velika Kladuša i Bihać-Bosanska Krupa, kao i na području Bosanske Gradiške, Prijedora i Bosanske Dubice.

Zbog zapriječenog drveta privremeno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila na magistralnom putu Bosanski Novi – Prijedor u Bosanskom Novom, a u toku dana se očekuje završetak radova na normalizaciji saobraćaja, piše Klix. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Doktori najavili veliki štrajk, tužiće i Vladu

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije...

BiH na 4. mjestu: London Times TOP 10 najatraktivnijih planinskih destinacija u Evropi

Londonski Times je početkom aprila sastavio listu deset najatraktivnijih...

Međunarodni aerodroma Sarajevo učestvovao na Routes Europe 2024. u Aarhusu

Routes Europe 2024. u Aarhusu u Danskoj, najveći je...

Prosječna plata u februaru u BiH 1.338 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim...